A tego nie znalem, a bedac leniwym czlowiekiem musze obaczyc jakie efekty
Wersja do druku
A dlaczego tworzenie pseudo-hdr'ow z 1 rawa wyklucza sens kupienia programu:?::)
moze troche sie popultam:d
do stworzenie typowego zdjecia w HDR potrzeba min 2 zdjec o zroznicowanym naswietleniu i bedzie to High DYnamic Range - natomiast do stworzenie DRI - jak dobrze pamietam Dynamic Range Incresment (poprawiac moj angielski) jakby co wystarczy jedna fotka ktora bedzie sztucznie wyciagana przez program, ,mozna tez stworzyc takiego pseudo skaladaka w szopie
jedna fotka normalna, 2 -go np na mieszaniu multiply a 3 cia screen i potem skaldac to np w/w photomatixie oczywiscie po jego zakupieniu:P
szczeze to w zaleznosci do czego potrzbujemy tego HDR'a zalezy ile zdjec uzyjemy do jego stworzenia:)
A DRI to nie bylo laczenie ekspozycji na warstwach (moge sie mylic, ale tak mi sie do tej pory wydawalo:mrgreen:)?
ludzie ja z tego nic niewiem ! mam photomatixa pro 2.2.4 ale nie obadałem opcji do zrobienia HDR-a z 1 RAW-a ??? możę nie wyjasniłem dokonca w pytaniu i niektórzy nierozumią ? potrzebuje cyknąć RAW-a a później z tego zrobić 3 albo więcej fotek potrzebnych do zrobienia HDR-a ! THX all za odp.
A nie jest tak, ze kazde naswietlenie daje na inna warstwe i sie bawie maskowaniem? Bo wtedy program nic nie liczy, sam wszystko robisz recznie.
Robisz 1 rawa, ktory jest zapisany (jako ze masz zapewne canona) jako plik *.CR2, kopiujesz na dysk wlaczasz photomatixa i dajesz open (*.cr2), potem o ile dobrze pamietam wyskakuje komunikat, ze stworzono pseudo HDR i mozesz wejsc w opcje tone-mapping. Nie jestem pewien czy tak to dokladnie wyglada, bo z photomatixem ostatni kontakt mialem dosc dawno temu;)
ja wywoluje raw na roznych ekspozycjach a potem gotowe jpegi otwieram w matixie najprosciej mi to idize