Całe szczęście, że zdążyłem i mam 1d mk III, zanim canon wstrzymal dostawy
Wersja do druku
Całe szczęście, że zdążyłem i mam 1d mk III, zanim canon wstrzymal dostawy
... i lepiej nie rób zdjęć w pełnym słońcu :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co nic tak naprawdę nie potwierdza. Po prostu jeden serwis zerżnął informację z drugiego. Wbrew temu co tam piszą Canon wcale oficjalnie nie potwierdził informacji o wstrzymaniu dostawy. A np. do sklepów w Niemczech kolejna partia MKIII trafiła pod koniec tamtego tygodnia.
Z jednej strony jeśli to prawda to dobrze, że nie kupiłem tej puszki. Z drugiej strony wolałbym aby nie była to prawda, że są jakieś kłopoty z AFem w tej puszcze Canona. Na ogól Japońce starali się wypuszczać sprawdzony produkt.
A mnie ten problem z AF nie dziwi bo robiąc zdjęcia tym body na targach w raczej kiepskich warunkach oświetleniowych też miałem takie wrażenie. AF był super szybki, ale... jakby mało celny. Tylko powodu tej nieostrości nie szukałem w samym AF-ie bo miało to być super cudo. Pisałem zresztą wtedy o tym tutaj.
Robione w tych samych warunakch zdjęcia na 5D nie miały takiej przypadłości pomimo gorszego AF-u. Od początku pisałem, że zdjęcia z Marka są dla mnie gorsze niż z 5D i jak do tej pory zdania nie zmieniłem, choć na Marka III choruję od dawna. CZY ONI TO W KOŃCU NAPRAWIĄ!! :twisted:
No to ladnie. Wlasnie wrocilem do domu zeby sprawdzic ceny Marka III w necie bo chcialem go w weekend zakupic, tylko na chwilke wpadlem na CB - a tu taki news :shock: :roll: :sad:
Chociaz zeby 3D juz wypuscili, to na zlosc babci odmrozilbym sobie uszy :mrgreen:
U mnie podobnie nie ma problemów z AF, a z jakości obrazków jestem cholernie zadowolony. I wydaje mi się, że te rozmowy o AF są na poziomie "do czego by się tu przyczepić, znajdźmy jakiś problem", a blokada dostaw wynika z tego, że dystrybutorzy źle działają, w Polsce na pewno tak jest. Wystarczy spojrzeć na numery seryjne aparatów. Trochę się tego po świecie rozeszło, a u nas są chyba ze trzy egzemplarze na razie.
Jedyna rzecz, która mnie niepokoi przy tym aparacie to to, że będę miał problem z doborem drugiego body za jakiś czas, bo różnica w stosunku do aparatów z niższej półki jest tak duża, że będę chciał pewnie znowu kupić to samo, a to jednak tak jakby troszeczkę kosztuje. :?