Witam.
Mając stałki o gwintach do 58mm wystarczy dokupić za 6 PLN pierścienie redukcyjne + filtry 58mm i prawie trzyma się Pana Boga za nogi :D
Wersja do druku
Witam.
Mając stałki o gwintach do 58mm wystarczy dokupić za 6 PLN pierścienie redukcyjne + filtry 58mm i prawie trzyma się Pana Boga za nogi :D
gdzie mozna dostac za 6zl redukcje? u nas we Wrocku na gieldzie zaczynaja sie od 15zl a w sklepach od jakichs 22zl :(Cytat:
Zamieszczone przez Leprekan
akustyk, dlatego pisałem, że najlepiej porównywać średnice soczewek
..i dlatego też je pomierzyłem. :)Cytat:
akustyk, dlatego pisałem, że najlepiej porównywać średnice soczewek
no i zgadzam sie. w tym momencie teoria o zdolnosciach Canona i Zeissa do trzymania jakosci w rogach brzmi sensownie.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Witam,
Stoje przed podjeciem decyzji o zakupie polara do swoich szkiel.
Generalnie uzywam kita, i tele o wspolnej srednicy 58 mm. Czesto tez jupitera-9 i sonnara 180mm.
Chcialem jednak kupic jeden filtr, a do niego redukcje.
Niestety "górą" z ktorej musialbym schodzic jest fi sonnara - jak sie okazuje jest to 86 mm (pisze; "okazuje", bo sam jeszcze nie mierzylem, taka dostalem informacje, a miarki pod reka nie mam).
I teraz pytanie: mam mozliwosc zakupienia filtra polaryzacyjnego liniowego firmy Heliopan w oprawce typu slim za 380zl (smierdzi walkiem ? - podobno cena sklepowa to 769pln)?). Niestety nie znam sie na filtrach, ale ze szperania po grupie dowiedzialem sie ze Heliopan 'nie jest zly'. Tylko - zakladajac ze zdecydowalbym sie na ten filtr to czy znajde redukcje z 86mm w dol ??
Znalazlem juz redukcje 58 na 62mm, jak i na 67mm a nastepnie 72 -> 77mm.
Nie ma nic "wyzej".. ;-( a i dziura po srodku..
Jest szansa "uzbierania" takich redukcji aby dokrecic filtr 86 na szklo 58mm ?
A jesli jest, to czy nie ma znaczenia dla jakosci zdjec taka odleglosc (zakladajac ze bedzie to kilka redukcji) filtra od szkla ?
Tymi lamerskimi pytaniami witam Was w nowym tygodniu ;)
Pozdrawiam,
Parteq
Daruj sobie Polar liniowy bo Ci AF przestanie prawidłowo działać.
Acha! I czy naprawdę tak często będziesz uzywał polara na 180mm x 1,6 co daje 288mm?? Nie wydaje mi się ;) A cena 86mm CPL dobrej jakości będzie niebagatelna.
Kup polar CPL na szeroki kąt.
A jakie widzisz przeciwwskazania w stosowaniu polara na tej ogniskowej ???Cytat:
Zamieszczone przez froolk
Przeciez polar to nie tylko ciemniejsze niebo w krajobrazach, zrob probe na listkach, trawie, kwiatkach i czymkolwiek innym niemetalicznym a zobaczysz roznice.
(polara glownie uzywam z obiektywem 70-200 oraz 100 makro)
Jest sznasa uzbierania:)Cytat:
Zamieszczone przez Parteq
Co do spadku jakosci wywolanego odsunieciem filtra od obiektywu - ja w praktyce nie stwierdzilem, ale pewnie specjalisci optycy cos by wyszukali:)
Przy stosowaniu tak duzego filtra poprzez redukcje sprawdz czy bedziesz mogl nalozyc oslone przeciwsloneczna.