Załóżmy że pracuję na przestrzeniu AdobeRGB. Na monitorze z racji jego ograniczonej przestrzeni widzę kawałek z AdobeRGB. Zaczynam mieszać kolorami do uzyskania zadowalającego przeze mnie efektu końcowego.
W dalszym ciągu jako efekt mojej pracy widzę tylko kawałek z tej przestrzeni czyli de facto sRGB. Zapisuję do Web - rozumiem, że w nim następuję konwersja do przestrzeni sRGB. I teraz moje pytanie, do którego w tym pkt. zmierzałem - na czym polega konwersja? Czy po prostu na obcieciu przestrzeni, czy może na jakimś "sprytnym" (oczywiście stratnym) algorytmie?
A co do różnicy - jest różnica i to spora (na korzyść większej przestrzeni).
Od dzisiaj robię na ProPhoto :)
No to teraz kolejne pytanie...
Jak ustawić Color Setting w PS'ie?
Wywołuję w ACR do przestrzeni ProPhoto. Do tej pory pracowałem w samym Photoshopie w Working space na profilu sRGB. Czyli rozumiem, tutaj także powinienem "przełączyć" się na ProPhoto? Czy tutaj ma to znaczenie jak ustawie skoro i tak monitor "widzi" sRGB?
Zakładam, że docelowo interesuje mnie plik w sRGB.
I jeszcze...
Jeżeli wybieram autokontrast (rozciągając histogram maksymalnie na boki), odpowiednio wyostrzę, mam skalibrowany monitor i daję do LABu (pracuje on na sRGB) który również jest skalibrowany, to powinienem otrzymać bardzo podobne zdjęcia. Jednak fotografie są "jaśniejsze" od tego co widzę na monitorze (jakby bardziej blade).