1. tak jak to zrobiłeś pisząc tą wiadomość
2. tzn., że obiekktyw ma tylko jedną ogniskową bez fizycznej możliwości jej zmiany
Wersja do druku
Ja bym się nie zastanawiał i wybrał zestaw nr 2 + ewentualnie 50 1,8 :)
Zostaw sobie na razie kita kup 85/1.8 i dozbieraj na 17-40 a na pewno nie będziesz żałował.
Dzięki wszystkim za aktywność i rady.
Myślałem o 17-40, i taką opcję rozważałem, mam w sierpniu 3 śluby, wszystkie moich bliskich przyjaciół-(nie zarabiam ani grosza na tych imprezach), oni się na mnie uwzięli-ani ja jakiś spec od zdjęć ani specjalista w dziedzinie budowy dobrych kadrów, po prostu bawię się fotografią i z radością o tym mówię.
Zważywszy jednak na to że i tak do zakupu lepszych szkieł chciałem się przyłożyć-te śluby sprawę drastycznie przyspieszyły-nie chce nikomu takich chwil spaprać jakimś badziewiem.
Dlatego pytanie pomocnicze-czy KITem i dwoma stałkami 50/1.8 i 85/1.8 idzie taką impreze wykonać należycie dobrze?
Pomijam zdolności-skupmy sie na technice
(reszte rzeczywiście mógłbym odłożyć i zamiast Tamiego kupic C 17-40)
Jeśli tak-lecę jutro i kupuję, jeśli nie wolę dla bezpieczeństwa kupić Tamrona i jedną stałkę.
Załącznik 3238
Załącznik 3239
że nie da sie przy jego pomocy przybliżać ani oddalać obrazu i trzeba podchodzić bliżej lub oddalać się do tyłu :-)
Oczywiście, że tak, niedoskonałości kita widzimy tylko my - użytkownicy, gdy oglądamy zdjęcia w 100% powiększeniu, każdy inny "normalny" człowiek oglądając odbitki, zdjęcia na monitorze czy tv, nie zauważy niedoskonałości kita. Ja osobiście robiłem sporo odbitek 30x45 z kita i efekt był bardzo dobry.