Tutaj nikt sie nie obraza za prywatne wiadomosci, wiec nie trzeba pytac o pozwolenie - wal smialo 8)Cytat:
Zamieszczone przez aquamark
Wersja do druku
Tutaj nikt sie nie obraza za prywatne wiadomosci, wiec nie trzeba pytac o pozwolenie - wal smialo 8)Cytat:
Witam.
Czy te oba szkiełka pozwalają na wykonanie odbitek A3 i większych?Cytat:
Ja bym wzial kita i 50/1.8, a reszte kaski przeznaczyl na lampe.
Czy w tym względzie różnią się bardzo od 17-40/4 i stałki 50/1,4?
Ja od ponad dwoch lat latam tylko z 50mm (finanse) i daje rade. Do architektury, reportazu, krajobrazu, nawet portretu wystarcza. Wiadomo ze nie zawsze da sie objac wszytko, ale w wiekszosci przypadkow mozna sie po prostu cofnac :) Porzyczylem kiedys od kumpla zooma i nie umialem sie tym posluzyc, jak glupi bylem, nie moglem sie zdecydowac skad fotografowac i na jakiej ogniskowej. Prawdopodobnie jednak moj przypadkej jest szczegolny a nie normalny. Aha, wszystko na eosie 30, czyli analogu.
P.S. Roznica pomiedzu 50mm 1.4 i 1.8 oczywiscie jest, ale nie olbrzmia i jesli ma to byc kosztem kupna innego obiektywu to bym sie nie decydowal na 1.4
Tak.Cytat:
Czy te oba szkiełka pozwalają na wykonanie odbitek A3 i większych?
Czy w tym względzie różnią się bardzo od 17-40/4 i stałki 50/1,4?
Ale ważniejsze od szkiełek jest matryca w aparacie - tzn jej rozdzielczość i to na jakiej rozdzielczości Ty robisz foty.
Im większa tym większe odbitki możesz robić.
[ Dodano: 24 Marzec 2005 ]
50 raczej się używa do portretów,
17-40 (300D i 10D widzi to szkło jako 27-64) jest bardziej uniwersalne, na początek fajnie mieć szkło z zoomem.
Witam.
Cytat:
Ale ważniejsze od szkiełek jest matryca w aparacie - tzn jej rozdzielczość i to na jakiej rozdzielczości Ty robisz foty.
Im większa tym większe odbitki możesz robić.
Tak, no bo myślałem, że przy dużym formacie najbardziej bije po kulach
słaba optyka i ilość pikseli powyżej jakiejś wielkości nie jest solą w oku.
Nie oglądamy powiększeń z bliska i przez lupę.
Ważniejsza? Nie powiedziałbym. Różnica między 300d a 20d nie będzie tak widoczna jak między kiepskim lensem a dobrym.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
Ad rem, ja zrobiłem plakat A2 z 300d + Sonnar 135. Efekt zadowalający.
Witam.
Po zastanowieniu zamówię z wzmiankowanym body, 17-40/4L.
Zastanawiam się jeszcze nad BG-E2. Chyba były z nim jakieś
kłopoty łączeniowe. Zdaję się, że Vitez ma go od niedawna.
Jak się sprawuje? A jak tam nowy 17-40/4?
Te klopoty to chyba tylko w pierwszych seriach byly albo u jakichs looserow co dokrecic nie umieja. Grip bardziej plastikowy niz body :? , ale co tam... trzyma sie dobrze, poprawia uchwyt bardzo dobrze, dla mnie to niezbedny dodatek bo mam dlugie lapy i dlugie lufy ;)Cytat:
Niestety nie dojdzie na swieta :( , a szkoda... przydatny by byl.Cytat:
A jak tam nowy 17-40/4?
Ja potwierdzę. Grip jest używalny praktycznie tak samo jak BG-ED3 - i początkowe relacje na dpreview to chyba rzeczywiście były problemy loserów ;-) z pierwszymi seriami. Powiedzmy, że ma minimalnie większą skłonność do odkręcania się, ale zdecydowanie nie wpływającą na wygodę. A w razie czego, dla desperatów zawsze zostaje super-glue ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Potwierdzam w 100% - wszystko jest OK tylko co jakichś czas trzeba dokręcać Grip-a do body.Cytat:
Ja potwierdzę. Grip jest używalny praktycznie tak samo jak BG-ED3 - i początkowe relacje na dpreview to chyba rzeczywiście były problemy loserów z pierwszymi seriami. Powiedzmy, że ma minimalnie większą skłonność do odkręcania się, ale zdecydowanie nie wpływającą na wygodę. A w razie czego, dla desperatów zawsze zostaje super-glue