Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.
Wersja do druku
Zależy gdzie chcesz tego używać, dla mnie 50/1.4 jest bardzo używalne przy 1.4 świetne do wnętrza, w domu używam tylko tego szkiełka, jest dla mnie znacznie bardziej "poręczne" od 35L.
mialem jedno i drugie na 20d. i 50do f2 mydli ( choc oczywiscie da sie uzywac), nie ma kolorow i kontrastu. co do 85 to uzywam od pelniej dziury i jest suuuper.
paweleverest - na 5D, przy 1.8 nie odróżniam 35L od 50/1.4 zaręczam że 35L mam jak najbardziej dobre a nawet bardzo bo przy 1.4 jest lepsze od 50tki a nie ma tutaj jakiegoś kosmosu porostu jest trochę lepiej, oczywiście kontrast i kolory z L są lepsze ale to domena wszystkich eLek.
Ale aby nie być gołosłownym....
Crop 100% bez dotykania, wywołany w ACR z ustawieniami na 0. - f/1.4
I prawie cała fotka :smile: skadrowana i poprzesuwane kolorki.
trampek - może kwestia egzemplarza?? ale mi to w zupełności wystarcza, stosunek cena/jakość uważam za bardzo dobry, co do mechaniki na dzien dzisiejszy nie mam sie do czego przyczepić a użytkuje go dość intensywnie, podstawowe szkło do domu, bardzo często na wypady do parku oraz prawie cała uroczystość kościelna.Mam w plecaku cały batalion eLek ale najczęściej sięgam po 50tke, nie jest szczytem jakości ale bardzo dobrze mi się tym szkiełkiem foci, mówię tutaj o czysto rekreacyjnym pstrykaniu, w pracy zawodowej głownie 85L - 135L - 180L choć jak podpinam 50tke to czuję ulgę w łokciu a obrazki dalej są bardzo dobrej jakości :smile:
Pzdr.
Czyli chyba jednak 85 1,8 choć mam jeszcze jeden pomysł na zamiane sprzętu bez wchodzenia w stałki:
-sprzedać 24-105 i kupić 24-70 ( jest jaśniej, bardziej plastycznie, ostrzej (??) no i przede wszystkim nie ma tej koszmarnej winety na pełnej klatce) aczklwiek mam w stosunku do tego pomysłu wiele zastrzeżeń ( waga zakres brak IS )?? uff czasami to głowa może rozboleć
Co do koloru i kontrastu sie zgodzę ale.....no właśnie ale i tak przepuszczam każdą fotkę przez PS-a a tam z kontrastem, kolorami można zrobić dużo i jeszcze trochę :) 85 w wersji 1.8 miałem 2 sztuki (własne) i obie były równie świetne, nie można na równi kłaść tych szkieł, służą do zupełnie innych celów, więc samo pytanie w wątku jest już trochę bez sensu :smile: Miedzy tymi szkiełkami nie ma wyborów albo kupuje się oba albo 1dno do wyżej sprecyzowanych celów :smile:
Pzdr.
Używam 50mm na 350d. Od 2.8 jest super ostra, a przy 4-5.6 można się aż pokaleczyć :)
Ostatnio używam tylko tego szkiełka i jestem baaardzo zadowolony.