Zamieszczone przez
Vitez
To o czym pisze to kalibratory do monitora. Od darmowych (oko, tabelki, monitor testy) przez 200-300 zl za podstawowe po kilkaset-kilka tys zl. Narzedzie wybierasz wg swoich potrzeb ale wazne by ta czynnosc wykonac a nie olac a potem "bo mialem zle ustawiony monitor".
Przy wywolywaniu RAW kolejnosc wykonywania czynnosci ma znaczenie tylko dla twojej wlasnej wygody - ktore zmiany chcesz najpierw poobserwowac i ktore z nich ewentualnie 'dopracowac' innymi opcjami konwersji. Po wprowadzeniu zmian i tak to wszystko laduje w jednym wielkim tyglu konwersji i zmiany ktore suwaczkami wprowadziles sa praktycznie w jednym momencie wprowadzane (wiecej np w ksiazce 'Adobe Camera RAW i Photoshop CS2" ).
Jak to u mnie wyglada? Klikam w ACR 'auto' i jak mi sie nie spodoba to sie bawie suwakami (czasem pipetka od WB) az mi sie spodoba, bez okreslonej kolejnosci.
A sam fakt ze mam cos w swiatlach przepalone wcale nie wypelnia mnie przerazeniem ;) - nie staram sie na sile likwidowac wszystkich przepalen czy tez wypelniac calego zakresu histogramu pelnym, soczystym wykresem. Raczej staram sie by zdjecie wygladalo albo tak jak moje oczy je widzialy, albo jak moja wyobraznia je widzi, a nie jak histogram je widzi.