Podobno jest to protoplasta 70-200 F/4L i optycznie mało od niej odbiega. jedyna wada to wysuwający się tubus.
Wersja do druku
Słusznie nie daj się zwariować, 70-200/4 L to świetne szkło ale to wcale nie oznacza że 70-210/3.5-4.5 USM nie da się robić zdjęć.
Kupisz, pofocisz, jak nazbierasz na eLkę to sprzedasz, z minimalną stratą albo nawet bez, bo to szkło wciąż jest w cenie.
70-210/4 ti, tak jak napisał gwozdzt, tzw "pomuzon", "pompka" czy też "suw-zoom" i lepiej go nie kupować (a już na pewno nie wysyłkowo, bez możliwości pomacania) bo z racji na wiek może się wysuwać sam z siebie.
zaczalem poszukiwania 70-210 USM 3,5-4,5 jak cos trafie za mala kase to ok, a jak nie to bede zbieral moze kiedys sie zbierze na 70-200L f4 :) ale nie traktuje tego jako glownego celu, mysle ze jak trafie cos taniej to powinno byc ok :)
i po pierwszych poszukiwaniach widze ze 70-210 jest bardzo trudno dostepny, nawet na ebay'u chodzi po 200$ i wiecej za uzywane szklo, tak wiec pewnie bede zbieral na 70-200L f4 :) pomimo moich watpliwosci co do eLek :) ich ceny ale w USA mozna go dostac za ok 1350zl, wiec tyle juz jestem w stanie dac za obiektyw i to dobrej klasy :)
zapomniales o sigmie 70-200 f/2,8
światło bardzo dobre ..
cenowo .... hmm
używany koleżka miał miał za 1800
na krótkim końcu przy 2,8 przewyższa ostrością nawet eLke przy tej samej dziurze ..
AF HSM nie należy do najwolniejszych ..
ja mam takową .. i nie narzekam .. sample przykład ostrości przy f/2,8 ..
Mam ten obiektyw i sam mam o nim podobne zdanie, ale muszę jednak bronić mojej eLki. Może to wszystko prawda, ale tylko te wady wychodzą przy porównaniu 70-200/4 do innych eLek. Ja porównywałem ją do 70-200/2,8 i mojego 24-70/2,8. A w porównaniu do sporo tańszych tele Canona i firm niezależnych jakość optyki jest znacznie lepsza, a to wszystko w świetnej obudowie z szybkim cichym i niezawodnym AF.
no i kupione :)
70-210/3.5-4.5 USM
zobaczymy jak sie sprawdzi w praktyce...
Po wakacjach, gdzie odebralem w/w obiektyw - kupilem go przez eBaya we Francji, i tam odebralem. Cena byla ok 160 euro, jakos tak jak pisal jak nowy. Jedyne zastrzezenie to ze jest luzny zoom, spodziewalem bo pisano o tym na grupie.
Dzieki wszystkim za porady bo obiektyw hjest super USM jest naprawde szybki i jestem z calosci zadowolony.