myślę że kolega CYNIG dał świetny przykład tego o co pytasz a ja niestety nie posiadam w archiwum takowych pięknych obrazków.....
Wersja do druku
myślę że kolega CYNIG dał świetny przykład tego o co pytasz a ja niestety nie posiadam w archiwum takowych pięknych obrazków.....
tak, tylko tam są lekko kanciaste a chciałbym wiedzieć od jakiej dziury.
Poza tym jeden sampl wiosny nie czymi :)
a, 2.8?
to brzydko strasznie ;)
chyba nie kupię
jesli tak Ci zalezy na ksztalcie blikow to poszukaj obiektywowo od duzego formatu. Byly konstrukcje w ktorych przyslona byla realizowana jako wymienna/przesuwna blaszka z kolowym otworkiem. Odrobina kombinacji i pozenisz to z canonem
no zależy mocno.
jakąś markę proponujes czy szukać po omacku?:)
nigdy nie potrzebowalem sie za nimi uganiac, ten szczegol techniczny znam z literatury. Mysle ze godzinka spedzona na allegro i ebayu i cos wyszukasz :)
Jak chcesz bliki a nie zalezy na af to bierz tamrona 90 ;) W końcu o jeden listek wiecej niż canon. Jakoś nie porównywałem sam fot, ale ogolnie ludzie z ktorymi mam kontakt mówią że bokeh ladniejszy ;)
No jeśli nie potrzebny AF to ja mogę zaproponowac Jupiter9 85/2.
15 listków przysłony robi swoje :D Tylko pierścionki były by potrzebne bo myślę że 0,8m min. ostrzenie nie satysfakcjonuje Cię.
tamron plastik, strach wziąc w ręce, woląłbym juz tokinę ;) ale ona tez kanty szybko produkuje.
Jupiter fajni tylko ze chce mieć przysłone zamykaną z body, bo jak w jupiterze sobie skręce to sie ciemno zrobi ;)
miałem go w rękach i wydawało mi sie ze się może rozlecieć.