kadrując chyba patrzysz aby obraz "trzymał się kupy" a nie na to jaką obiektyw ma ogniskową...
Fakt, że czasami muszę uważać w mojej sigmie( 70-300) żeby za bardzo powyżej 200 nie jeździć, ale da się to wyczuć
Wersja do druku
Jasne, ale ta informacja by się przydała tak czy siak.
A tak btw to miło by było gdyby jeszcze pokazywało:
w wizjerze;
- odległośc od fotografowanego obiektu (na którym jest złapana ostrość)
- odchylenie od pionu w stopniach :) (to by mi się bardzo przydało)
- ilość zdjęć które możemy wykonać do rozładowania się akumulatora
- na jaką odległość będzie skutreczny błysk założonej lampy
w exifie:
- jaki filtr jest założony na obiektyw
- jak był odchylony palnik lampy w stosunku do płaszczyzny matrycy
- co było założone na lampę (dyfuzor, filtr?)
- imię, nazwisko, i nr telefonu fotografowanych osób :)
są jakieś inne pomysły??
:)
:???: hmmmm.... ja rozumiem, że jest gorąco, ale bądźmy poważni ;) Podawanie ogniskowej to nie rocket science ;)
ale ja jestem poważny (prawie)
i akurat taka informacja jak ilośc możliwych do wykonania zdjęć na akumulatorze (choćby w przybliżeniu do 10 byłaby zaj... znaczy bardzo przydatna. jakoś tak mam przez złośliwość losu że w najmniej pożądanych momentach kończy mi się bateria.
Ponadto wstawienie czegoś dokładniejszego do pomiaru odchylenia aparatu od pionu (przecież jakoś to aparat mierzy czy jest w pionie czy poziomie) byłoby stokroć lepsze od wszystkich poziomic a dodatkowo eliminowałoby konieczność zmiany matrycy na taką z siatką do architektury - co akurat dla mnie byłoby niezastąpioną pomocą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
lampy nie mam ale pokazanie skutecznego zasięgu przy nastawiionych w aparace parametrach w powiązaniu z pokazaną odległością od obiektu na który nastawiona jest ostrość też byłaby przydatna
nie muszą to być metry czy cm - wystarczy żeby jakoś alarmował aparat że przy takich to a takich ustawieniach lampy i aparatu zasięg skuteczny lampy kończy się przed obiektem na który nastawiona jest ostrość :)
podobnie z baterią - niec się pokazuje jakieś czerwone światełko na 10 zdjęć przed jej wyładowaniem :)
fajnie by było - szkoda że jak na razie to tylko w erze :)
marzenia...:)
jeszcze tylko regulacja crop'a i jesteśmy w raju:D
Hmm, co do ogniskowej, to rzeczywiscie ciezko mi wyobrazic sobie zastosowanie ;-) ale kilka rzeczy z listy bebesky... hmmm :-D
Tak apropos poziomic ;) :
http://www.laserliner.home.pl/cgibin...2&sid=732c58cf