fish sigmy 15mm - spoko tylko ze do 5d albo 1ds :-)
Wersja do druku
fish sigmy 15mm - spoko tylko ze do 5d albo 1ds :-)
Ale co wy z tymi cropami czy 1D/ds ???
Spojrzcie na pierwsza wypowiedz w watku - FISHEYE POTRZEBNY DO REBELA XS (ANALOG!!!).
Wiec prosze wrocic do tematu watku. Fisheye kategorii 15mm to jak najbardziej rozsadna propozycja dla autora watku i nie ma co tu z ropcami wyskakiwac.
A ja tutaj poprę słowa Vitez'a
Jeśli ma to byc fisheye do analoga, to w zupełności Zenitar 16/2,8 wystarcza, sam posiadam tego Zenitara i nie mogę narzekac.
Autor też wspomniał o cyfrowym lustrze, no to tu jeśli ma mocno krzywic to pozostaje chyba jedynie Tokina o której wspominał maxbmx.
Zenitar też krzywi, ale nieznacznie.
założenie wątku było takie- jak istnieje przejście efs=>ef to wtedy (zgodnie z moimi domysłami) miałbym z 18-55 kita słabego fisha do analoga.
a jak mam już kupować jakieś szkło to niech będzie do wszystkiego tzn i do zenita i do rebela i do 400d (wszystko na raz za sprawą dandeliona :]
wiem że co jest do wszystkiego to jest do niczego ale mi to by wystarczyło :]
pelenga może kiedyś kupię ale na razie to nie jestem aż tak zaanagżowany w fotografię
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co czytałem to trafiłęś na aukcję a ja mam do takich spraw pecha - wygrywam tylko jak zarzucę zaporową cenę :]
[zaporową dla mnie i dla innych licytujących :]
18-55 nawet gdyby krył całą klatkę, to nie jest fisheyem (jak wspomniał theremin).
Fish pod cropa to tylko np. Nikkor 10.5mm (dla N) lub ~8mm dla C.
jeden wniosek - peleng rządzi :]
Był podpięty do cyfry i do analoga. Obraz na cyfrze wychodzi tak pozaginany jak z Zenitara na analogu. Ale jakoś wrażenia na mnie to szkło nie zrobiło. Ale to tylko moje osobiste spostrzeżenia.