niedawno na allegro widzialem 18-55 wlasnie z metalowym bagnetem :shock: jak zapewnial sprzedawca wszystko dzialalo w 100% :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Cychol
Wersja do druku
niedawno na allegro widzialem 18-55 wlasnie z metalowym bagnetem :shock: jak zapewnial sprzedawca wszystko dzialalo w 100% :wink:Cytat:
...ale wtedy trzeba wymienić cały bagnet, a mocowanie bagnetu do korpusu jest różne w różnych obiektywach. Wiąże się to też z rozkręcaniem obiektywu, co prawda tylko z tyłu, ale zawsze, natomiast metoda którą ja przedstawiłem polega tylko na wyhaczeniu jednego pierścienia i przełożeniu go. Ale najważniejsze - to tylko (tak jak napisałem) teoria, praktycznie tego nie robiłem. :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
a moze daloby sie wyjac calkowicie ten pierscien, ktory przeszkadaz w przykreceniu obiektywu?
Tylko pewnie jakis luz by sie zrobil i dlatego mowisz o wymianie.
[ Dodano: 10-03-2005 ]
a tak wracajac do tematu, to czy nie taniej wyjdzie jakis szeroki kat na m42?
AF to chyba nie za wielki plus jest przy takiej glebi ostrosci. No chyba ze zalezy Ci na zoomie, ale znowu przy tym zakresie ogniskowcyh to zoom nozny chyba sie sprawdzi.
przy takim zakresie ogniskowych imho zoom nożny często jest nie do wykonania, tzn. chcesz złapać jakiś krajobraz, a odejście dalej wiązałoby się z odejściem np. o 1km... Ponadto przerysowania są istotnie inne przy 20 i 50mm. Tego zoom nożny nie nadrobi (no, chyba ze bedziesz cropował potem). Ale zestaw manualny 20 + 50/1.8 już byłby ciekawy.
No sorry ale chyba brak ci tolerancji wobec cudzego zdania :P . Dosc niedawno oraz wiele razy bawilem sie tym szklem, zarowno sam jak i znajomi maja 300D z kitem itp. Ja mam swoje wrazenie i tylko je opisalem - wcale nie kaze tobie miec takiego wrazenia wiec nie musisz az tak bardzo negowac mojego wrazenia. Mamy po prostu inne wymagania zapewne :P .Cytat:
Zreszta jutro dotrze do mnie 20D z kitem to na nowo zapoznam sie z wrazeniami i bede mial oba te obiektywy (i oba mi niepotrzebne :roll: ) - jak ktos z Warszawy chce oba na raz pomacac to zapraszam.
Jesli tani szeroki kat i nie wysokie wymagania jakosciowe to KIT z 300 D w moim odczuciu wydaje sie byc najlepszy.
Jak juz to bylo wielkokrotnie, chociazby na tym forum, stwierdzone - za te pieniadze nic lepszego nie znajdziesz.
mi KITowy obiektyw bardzo odpowiada
a co myslicie o Pelengu 3,5/8mm ? I gdzie to kupic (poza allegro bo tam to wiem ze jest) by moc wczesniej 'pomacac' ? To ze rybie oko mnie nie przeraza...zawsze mozna zdefishowac. Raczej interesuje mnie jak sie tym ostrzy na srednim wizjerze w 10d oraz jaką to prezentuje ogolną jakosc zdjec ? Ma ktos jakies blizsze doswiadczenia ? [osobiste, nie opinie z netu bo te juz znam]
Wybaczcie, że odgrzebuję wątek z przed 6 lat.. Ale mam podobny problem, a więc chciałbym kupić coś szerokiego w wymienionej na samym początku tematu cenie. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej. Mam przeznaczone około 800 zł ewentualnie troszkę więcej jeśli szłoby to z lepszą jakością. Obecnie posiadam 40D + ef 50 1.8 . Zdjęcia robię głównie jakieś krajobrazy, miasto nocą, ewentualnie niedługo będę pomagał robić ślub brata. Zachwycony tą pięćdziesiątką chciałem z początku kupić jakąś stałkę jednak tutaj ciężko o dobry wybór, ponieważ jest np. canon 28 2.8 za jakieś 800 jednak nie wiem czy opłaca się go kupować skoro za jakiś 1000 można mieć tamrona 17 50 2.8 ? Rozważałem też sigmy 17 35 jednak przy tak małym wyborze używanych na allegro ciężko zapewne będzie kupić trafiający i dobry egzemplarz. Dużo dobrego również naczytałem się o tamronie 17 35 jednak jest on praktycznie nieosiągalny, tak więc odpada. Oczywiście marzeniem byłaby stałka sigmy 20 1.8 jednak jest cena przewyższa jakieś 2.5 raza nad zakładanym przez mnie budżecie. Przekopałem również parę tematów dot. szkieł m42 jednak niczego nie znalazłem szerokiego w niezłej cenie, bo jeśli mam płacić jakieś 800 za manualne szkło to chyba coś jest nie tak. Z początku myślałem kupić zwyczajnie kit'a i zbierać na jakiś szeroki kąt z prawdziwego zdarzenia, jednak nie wiem kiedy uzbierałbym jakąś sensowną kwotę. Co polecilibyście w takiej cenie jako uzupełnienie zakresu 50?
Pozdrawiam
ja jako zastepce kita kupilem sigme 17-70 f/2.8-4.5 i jestem jak najbardziej na tak. na allegro w granicach 700zl znajdziesz ;) na slub nienajgorzej bo w miare jasny, chociaz rewelacji nie ma, a do krajobrazow jak najbardziej sie nada ;)