na logike to czemu nie ? Prawo unii sie klania
Wersja do druku
na logike to czemu nie ? Prawo unii sie klania
Asterix, nie dziw sie Zielonemu, parę lat żyje w tym kraju to już różne rzeczy widział, które niewiele wspólnego miały z normalnością :)
ja daleko nie muszę szukać - dzisiaj miałem wrócić do domu z nowym szkłem w promocji na CashBack, ale zaradny jeden z pośredników pożyczył sobie kod kreskowy, który powinienem wysłać:evil:
a miało być tak ładnie, a wyszło jak zwykle - taki kraj
Pozwij ich i sprawe wygrasz.
Na razie straciłem tylko cały dzień (w tym chyba dwie godziny na testy) z powodu niedoszłego zakupu. Kasa w kieszeni, mają wysłać we wtorek.
Normalny sklep, ale zaczynają sie schody. To u nich nie dostałem zwrotnie podbitej gwarancji na 5D. Mają wyjaśniać. Daje do myślenia.:evil:
Dobra, a więc byłem w iSPOT'cie w BlueCity.
Pooglądałem sobie MacBook'i i generalnie dla mnie on jest za mały (chociaż czemu nie - do noszenia ze sobą wszędzie sam raz :rolleyes: ) - więc osobiście bym nie kupił.
MacBook Pro to już tak, ale poza zasięgiem finansowym jak narazie.
Ogólnie są świetne (IMHO). Jak będzie okazja to się przesiadam.
Być może panna się zecyduje na MacBooka w systemie ratalnym 0% (tylko opcja 10 rat) plus 10% zniżki dla studenta.
A więc wersja C2D 2 GHz / 1GB RAM / 80GB HDD / DVD-DL jest za 4410zł po zniżce. System ratalny wygląda w ten sposób, że 0% obejmuje tylko 10 rat.
Ale można zrobić tak, że wpłaca się jako pierwszą ratę (w dniu zakupu 10%), kolejne 8 rat wpłaca się ~122zł (kwota za laptopa podzielona przez 36 rat) a ostatnią 10 ratę wpłaca się całą resztę. Ale można też wpłacać normalnie 441zł co miesiąc - no problem. Tutaj można sobie wybrać jak się tam woli.
Jeśli chodzi o gwarancję to zakupiony Apple za granicą można u nas serwisować. Tyle, że koleś mi powiedział, że w PL aktualnie są najatrakcyjniejsze ceny, że jest zniżka dla studentów i w ogóle. :mrgreen: Heh, pewnie nie sądził, że sprawdzałem :lol:
Ale nie chciałem mu już zwracać uwagi.
Także w UK za jedyne 280 zł więcej niż w/w opcja można mieć C2D 2.16GHz / 1GB RAM / 120 GB HDD / DVD-DL.
Opcja polska z 4410 dla porównania w UK kosztuje mniej o 448zł (4410-3962=448zł) tyle, że zamiast nagrwarki DVD-DL jest DVD-Combo (nagrywa tylko CD :roll:)
Aha, no i w Angli generalnie te stawki co podałem to bez żadnych zniżek - a u nas to po zniżce wychodzi drożej. Z angli ściągnąć nie jest problem - brat przyjeżdża na urlop w lipcu - tyle, że trzeba kupić za gotówkę. No chyba, że on weźmie to na raty na siebie. Pozatym podejrzewam, że w UK też są jakieś zniżki dla studentów - wystarczy poprosić kogoś i można mieć za jeszcze mniej.
Ale tak jak mówię - dla siebie to minimum MacBook Pro bym wziął - ze względu na ekran. Ale dla panny 13,3 cala to w sam raz - zmieści jej się przy dobrych wiatrach w torebce :mrgreen:
Aha, nasuwa się kolejne pytanie - czy Mac dla panny to nie za dużo.
Przecież można kupić coś za 2500-3500zł gdzieś w MM i też wystarczy jak dla niej.
Wiadomo, że żadnych skoplikowanych rzeczy na tym robić nie będzie. Potrzeba zakupu laptopa dla niej wynika z konieczności pisania pracy magisterskiej no i wiadomo - internet/muzyka/video/itp. Decyzja nie zapadła.
...i ja byłem w iSpot, tyle że w Galerii Krakowskiej
to może najpierw dlaczego myślałem MacBooku, bo właśnie mały jest i to była myśl przewodnia. We wrześniu lecę na zdjęcia do Włoch i będę potrzebował coś do szybkiego podglądu i zrzucenia. 13" sprawę ułatwia, bo można mieć przy sobie i za jednym zakupem załatwiam drugą kwestię - upgrade mojego kompa, który przestaje sobie radzić z tym co wypluwa 5D.
no ale do rzeczy. Chłopaki w iSpot poskładały małego, czarnego z 2 GB RAM. No cóż na kolana nie padłem, jeżeli chodzi o szybkość. Ładny to on jest i tu bez dyskusji.
Mały i dlatego trochę ciasno, ale i tak planowałem zewnętrznego Eizo używać.
..rozterki pozostały, ale jeszcze się nie wyleczyłem z Mac'a
nie zrażając się, szukam używanego MacBook Pro - tyle że już mniej mobilne rozwiązanie robi się. Tak na marginesie to wersja Pro gorąca była jak diabli.
Zielony, dzięki za rozpoznanie możliwości zakupu na raty - nie głupie to nawet.
Sam już nie wiem, ale może się przydać.
odnośnie MacBook Pro, ma ktoś rozeznanie co to za model a1150 ? wiem, że ma 1GB RAM i HDD 80 GB.
A jeszcze pytanie mam. Jakbym zakupił Mac'a np w UK to jak później wygląda sprawa systemu, żeby był po polsku - trzeba kupić osobno??
Nie ma czegos takiego jak OS X po Polsku. Jest jedynie polonizator, ktory jest przygotowywany przez SAD (nawet nie wiem czy to ma blogoslawienstwo Stefana). Nastepna wersja OS X czyli Leopard (ma wyjsc na jesien) bedzie miala juz jezyk Polski do wyboru (slynne "poniechaj" :) ). Osobiscie odradzam polonizatora jesli nie chesz miec problemow! System jest tak intuicyjny, ze dla osoby znajacej choc trocha angielski obsluga nie bedzie sprawiala zadnych problemow.
P.S.
Aby otrzymac polonizatora trzeba nabyc komputer w PL a nastepnie wypelnic kupon ze strony Apple i wyslac do SADu.
Wychodzi na to, że Apple też ma klientów w dupie.
Człowiek chce kupić MacBook'a, przedstawia dwa dokumenty, legitymacje studencką, ma czyste konto w Biurze Informacji Kredytowej, przedkłada zaświadczenie o zarobkach - a Ci DALEJ robią problemy i nie chcą sprzedać zgodnie z tym co do k....y nę...y piszą na stronie.
Ten kredyt studencki to sranie w banie!
Wyżej wymienione dokumenty można se wsadzić głęboko w dziurę. Jedynie co proponują to wpłatę 30% wartości na start a reszta w ratach, albo znaleźć współ-kredytobiorcę.
A dodatkowo jak się okaże, że współ-kredytobiora jest nie zdolny to odrzucają wniosek, i można dopiero po pół roku znowu się ubiegać!!!!!!!!!
A tak ładnie piszą na stronie :twisted:, że dla studencików spokojnie wystarczy dowód i legitka i wpłata 10% na start, a reszta w ratach (w tym można minimalnie płacić 122zł ratę), a ostatnią ratę - resztę kasy. Sranie w banie. To co piszą to jedno, a rzeczywistość (polska) to drugie. Mieliśmy mieć dziś MacBook'a, ale jak się wqu...my to olejemy całe Apple, skoro oni tak do ludzi.
Dlatego wszyscy z takim uteskieniem czekaja na Apple Poland z prawdziwego zdarzenia. To co wyprawiaja SADysci w Apple IMC to jest kpina!