Ja odnosze wrażenie jakby te fotki były troche za mało ciepłe...
Wersja do druku
Ja odnosze wrażenie jakby te fotki były troche za mało ciepłe...
Cytat:
Zamieszczone przez kartel
Najwiekszy problem mam ze zdjeciami w kosciele.
Zdjecia te byly robione w RAW.
Przy konwersji mialy ustawiona temperatue na 3000.
Rozumiem, ze powinienem ta temperature podniesc.
Teraz probuje je korygowac. Ocieplam do 3700- 3800
A ja z lampą? tzn jaka lampa, może złe ustawienia balansu bieli?
Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Zastanawialem sie gdzie to pytanie umiescic i tez bralem pod uwage "Galeria".
Po glebokiej analizie uznalem, ze w galerii umieszcza sie zdjecia, ktorymi chcemy sie pochwalic.
Moim celem nie bylo pochwalenie sie tymi zdjeciami, tylko prosba o wytkniecie brakow technicznych i nietechnicznych.
Nie uznalem tych zdjec za skonczone. To jest dla mnie material do dalszej pracy
To tak gwoli wyjasnienia.
W dalszym ciagu wydaje mi sie, ze miejsce bylo dobre, al eoczywiscie to jest moja subiektywana opinia i moge sie mylic.
Marcin
Cytat:
Zamieszczone przez kartel
Wtedy byla lampa wbudowana. Tak jak pisalem zdjecia te byly robione w RAW (kosciol temperatura ok. 3000).
A więc tu jest pies pogrzebany... ;) dobre fotki ślubne wymagają jednak lampy zew... Wprawdzie nie jestem specjalistą a nawet rzekłbym że nie mam o tym zielonego pojęcia o fotografii ślubnej to jednak zauważyłem że robiąc zwykłe fotki imprez domowych to lampa zew daje o niebo lepsze zdjęcia...Cytat:
Zamieszczone przez Marcin K
Poprawilem troche WB.
Mozecie zobaczyc jak to teraz wyglada ?
PS. WB dawalem teraz tak na oko.
Jak dawalem WB na sukiente, to zdjecie wydawalo mi sie zdecydowanie za cieple.
PS. Uzywam RAWShooter essentials
A ja napiszę, że Twoje zdjęcia podobają mi się znacznie bardziej, niż wielu 'profi' fotografów z duużą ilością sprzętu zamiast oka. Wiele ujęć masz 'sztampowych' - ale dla mnie to dobrze - nie ryzykując, zrobiłeś kilka naprawdę dobrych ujęć i technicznie b. dobrze sobie z nimi poradziłeś (biorąc pod uwagę, że nie miałeś zewn. lampy)
Dość miodu, kilka uwag (od amatora, nie bierz do serca za głęboko;))
1. Staranne kadrowanie - vide lewy dolny róg zdjęcia nr 2 itp
2. WB (jak już pisano o tym) - popatrz na zdjęcia np. 17 i 22 - na pierwszym gorrąco, na drugim znacznie znacznie zimniej - porównaj odcienie skóry - to bardzo ważne (a tutaj różnią się diametralnie)
3. Obróbka - nie wiem, jakie RAW'y masz jako źródło, ale popatrz np. na zdjęcie nr 19 i prawą rękę pani młodej (znowu skóra) - oj prześwięci Cię, jak jej takie zdjęcie pokażesz... z JEJ ślubu....;);)
Chyba tyle na gorąco:)
EDIT: uważam, że jak na wbudowaną lampę, zdjęcia plenerowe wyszły Ci conajmniej dobrze:D
Wg mnie z kosciola wiekszosc nadal kiepsko... blask lampy w polaczeniu z czerwonymi twarzami... sam RAWShooter to tu za malo. Probuj balansu na suknie a potem w PS czy innym programie do edycji pobaw sie troche balansem kolorow.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin K
Slodzic nie ma co bo wszystkie zdjecia to rzeczywiscie material do dalszej pracy ale... grunt zeby nie nam tylko Panstwu Mlodym sie podobaly :)
Aha... w plenerze to ja bym szczerze odradzal wbudowana lampe blyskowa - wygladaja mocno hmmm sztucznie ?