siemanko a czy moglbys podeslac jak to masz zrobione jakis schemat albo cosik bo calkiem to wporzo wyglada jak na takie kombinatorstwo!!
Wersja do druku
i jeszcze dla porównania zwykły kadr np 50 i z tym wynalazkiem :D
też się podpisuję pod prośbą o udostępnieniem know-how :-)
MalFunkTion, Super Ci to wyszło:) I naprawdę ciekawy efekt:)
z autopsji wiem, ze jakosc zdjec wykonanych z takim konwerterem jest tak slaba za sam zalowalem wydanych 13 zlotych na soczewke:P pobawic sie mozna ale raczej nie ma szans zeby cos zdjecie bylo na tyle ostre zeby je opublikowac na stronkach itp.
szczerze mówiąc, to mi też by było szkoda tych 12 złotych.. lepiej się napić i przez pół dnia widzieć podwójnie, niż przez pół dnia patrzeć przez takie quazi rybie oko ;-)
Mialem farta - gwint mojego judasza jest dokladnie taki sam jak gwint w moim starym medionie 2mpix :) Niestety winieta straszna jest, musze przyciac nieco judasza. Sampli brak, bo strasznie to wyglada obecnie, jak kupie drugie "szkło" w 'meblarskim' to obublikuje rezultat :}
opis wykonania takiego cacka ze zdjęciami jest na forum m42. sam się bawiłem, jest to niewątpliwie tania alternatywa, ale kosztem jakości...
Co do taniego sposobu na rybie oko za niewielką cenę to polecam z całego serca zakłady okulistyczne. Podpytywałem pewnego czasu o soczewki rozpraszające (np. -10D). W jednym zakładzie dostałem za darmo starą, nieoszlifowaną soczewkę o dość dużej średnicy (ok 55 mm). Podpiąłem do posiadanego wtedy Canona S5 i efekt był zaskakujący - ogromne zwiększenie pola widzenia. Na drugi dzień poleciałem i w tym samym sklepie zamówiłem taką soczewkę, tylko, że lepszą, bo szklaną, z powłokami i o średnicy 60 mm :) Cena nie była duża (okolice 15 zł) a jakość takiej soczewki w aparacie kompaktowym wystarczająca. W centrum kadru naprawdę niewidoczne pogorszenie jakość, po bokach najbardziej doskwierała abbercja i spadek rozdzielczości. Soczewkę zamocowałem na domowej roboty tulejce i śmigała rok :)
Masz może jakieś sample ?