Bez zmian - 3 litry schlodzonego Żywca. Ze mna sie trudno negocjuje :p
Wersja do druku
O, a ja kiedyś robiłam foty na Cargo w Warszawie i raz mnie przegoniła policja..swego czasu często tam chodziłam, bo uwielbiam oglądać samoloty:-)
Teraz przerzuciłam się na lotnisko Nicejskie, też niezłe:-) (tak dla ciekawostki)
http://195.154.238.164/viewer/ng/cla...p?Ref=vv980436
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ce_airport.jpg
troszke tak tylko ciezko obejsc dookola ;) ;)
a lezac na plazy w takim Antibes, bardzo przyjemnie sie oglada samoloty podchodzace do ladowania od zachodu, cos mi sie wydaje ze chyba z czestotliwoscia 90s, o ile sie myle to prosze naprostowac
a co tego czy wolno czy nie to pewnie wszystko zalezy od kraju, sprobuj byc np. takim spotterem na bialorusi albo w korei polnocnej ;)
co do edynburga to nie ma problemu, czasami podjerzdza policja popatrzec kto stoi, ale w momencie kiedy zaczynaja cie juz rozpoznawac to nawet czasem pozdrowia i lapa machna, zreszta najczescie przyjezdzali kiedy startowalo cos amerykanskiego (czyli Delta lub Continental), na reszte najwidoczniej lali, wyjatkiem byl koniec wakacji 2006, kiedy wybuchla ta afera i podejrzenie ze mieli wysadzic 10 samolotow lecacych z eu do usa, wowczas przez miesiac lepiej bylo sie nie zblizac do lotniska, bo trzepali wszystkich po kolei, ale tak to jest luz blues i bez obaw mozna focic, w kilku miejscach umiescili nawet takie tabliczki:
na tym zdjeciu jest to pierwsza z lewej strony, za siatka zaraz kolo bramy, tabliczki zaadresowane do stalych bywalcow ze gdyby zauwazyli cos podejrzanego albo nietypowego dziejacego sie wokol lotniska to prosza o kontakt ze ochrona lotniska i podany numer telefonu do tejze ochrony,
pozatym w edim jest droga wewnetrzna tuz przy samej siatce wokol calutkiego lotniska, wiec i tak i tak przejezda ochrona co jakies 10-15 minut, no chyba ze sa zajeci straszeniem ptaszkow
miszaqq - Z jaką częstotliwością to nie wiem, wiem jedynie, że to drugie po Charles de Gaulle najruchliwsze lotnisko we Francji. Ja je obchodziłam od strony Promenade des Anglais, stałam na takim betonowym klocku, ale wówczas nie miałam zoomu, tylko kit. Niezłą pogodę miałeś:-) Wrzucę linki, żeby nie zaśmiecać wątku z moich lotniskowych przygód:-) Za pierwszym razem udało mi się zrobić kilka fotek w środku, za drugim już nie...Muszę się w końcu wybrać z nowym zoomem i pstryknąć jakiś samolot!
12
3
4
5
6
7
Zapraszam do Pyrlandii na sesję z mojego balkonu:mrgreen:
A jak z gdańskim lotniskiem? Bo jak narazie byłem tam tylko raz i to odbierać ludzi (cały dzień:evil: ) I nie wiem jak tam jest z miejscówkami i czy ganiają ;)
Ludzie, co wy tak z tym ganianiem? Policja może co najwyżej sobie delikwenta wylegitymować i spisać. To wszystko. Jakby chcieli was mocniej trzepać to się pytajcie o dokładne ich dane oraz podstawy prawne, wyciągajcie długopisy i spisujcie numery z identyfikatorów.
Polska nie jest aż tak dzikim krajem i spoza terenu lotniska można bez problemu robić zdjęcia.
Vitez, co do szkła to chciałem sprawdzić "w boju" wersję którą Ty posiadasz bo taki model mam zamiar nabyć. Do spottingu wersja z f/4 jest wystarczająca (choć też nie zawsze), ale ja tego obiektywu nie potrzebują tylko na samoloty, dlatego muszę mieć f/2.8.