kubaman: to nie ma bata, musisz kupić dwie.
;)
Wersja do druku
kubaman: to nie ma bata, musisz kupić dwie.
;)
Sie ma Kubaman
Mam 1d mark2 lecz jest w drodze do UK na czyszczenie matrycy i hot pixela w sklepie dostałem 5d na 3 tyg zabawy i powiem tak:
- jakość obrazu 5d vs 1D mark nie ma co porównywać jest super, wielkość sensora widać odrazu nie wiem jak będzie vs nowy mark3 sam czekam na niego :mrgreen: .
- A af, szybkość puszki - sorry to nie ta klasa ja osobiście jestem rozczarowany.(zaraz mnie tu zlinczują ,ale po przeczytaniu wątków 5d vs 1dmark2 porostu spodziewałem czegoś lepszego kupił bym 5d ale tylko jako 2 body).
a co do szumów hmmm wszystko zależy od ... światła mam foty na iso 320 i 400 z 5d i szumi jak diabli niektórych rzeczy sie nie nie nadrobi.
Co do ptaków i teatru gdzie szybkość i jakość AF jest ważna to brał bym 1d mark3 w ciemno.
Ja w utopiłem aparat w UK i w sumie 4dni padał deszcz wiec jak bym miał 5d to już by był martwy.
Pozdrowienia Darek.
To prawda, nie ma jednej uniwersalnej puszki(jak dotad) zawsze jakis priorytet musi wziasc gore. Ja tez dluzszy czas zastanawialem sie nad tym w jakim stopniu Mark III bedzie uniwersalny i doszedlem do wniosku ze dam sobie jeszcze rok czasu na wstrzymanie. Po pierwsze- poczekam jak on sie sprawdzi w praniu, po drugie - pierwsze sliwki robaczywki, po trzecie - niech sie cena ustabilizuje, a po czwarte - za rok o tej porze bedzie juz dawno po premierze 1DsIII a moze i 3D. Poki co, trzba robic zdjecia, jutro spodziewam sie przesylki z B&H, po czterech latach czas na up date z 10D na 5D.
Serdecznie pozdrawiam i zycze trafnych wyborow:)
Witam w klubie 8)
Macalem 1DMkIII ale do opcji silent sie nie domacalem. Jednak wstepne opinie gdzies mi sie po glowie kolacza ze "jest niezle" . A czy glosniej niz w 20D to szczerze watpie ale przy kolejnej okazji kiedys sprawdze.Cytat:
Miałbym większy wizjer i telewizor, najlepszy na rynku AF, ochronę przed warunkami terenowymi (zwłaszcza kurz), wysokie używalne ISO, którym mógłbym skompensować ewentualne użycie TCx1.4. No i cichą migawkę.
Natomiast 400 5.6 L + TC 1.4x nie powinien cie zawiesc jakoscia. Za to cropowanie z 10mpix- z duzym umiarem i raczej jako ostatecznosc a nie proba zastapienia cropa 1.6x . Moze dalsze wprawki w blizsze podchodzenie po prostu? Albo 300 2.8 + TC 2x ?
Za to AF w MkIII... zrekompensuje ci wszystko ;) .
Wg mnie dobrym... i chyba niestety jedynym.Cytat:
Mark 3 w zakresie ogniskowych wydaje się być jakimś tam kompromisem. Tylko czy dobrym ?
Wiesz co Kubaman? A może tak kup sobie 5D i zostaw 20D?
Ja też potrzebuję długich ogniskowych (samoloty) i super jakości (choćby śluby, zdjęcia dla portowych reklamówek). Porównywałem tego Marka III pod kątem moich potrzeb. Straty w cropie musiałbym zyskać innym podejściem do fotografii ( u Ciebie czatownia), AF z tego aparatu, jego szybkostrzelność i szczelność to plusy przy spottingu ( przy ptakach tak samo). Niemniej mając już 5D wiem, że za nic bym się nie chciał pozbyć tej jakości zdjęć. Tutaj naprawdę można zachwycać się zdjęciem w powiększeniu 1:1 na monitorze komputera. Więc ten crop troszkę traci na znaczeniu. Cały czas mam na stanie 20D i on mnie czasami wspomaga, ale TYLKO i WYŁĄCZNIE w samolotach. Pozostałe zdjęcia robię 5D. I choć mam zamiar zastąpić 20D w przyszłości Markiem III to jednak teraz zdecydowałem zainwestować w optykę bo jakością zdjęć z tego Marka jestem zwyczajnie rozczarowany. Nie wiem ile zdjęć procentowo robisz ptakom, ja połowę swoich poświęcam lotnictwu. Ale mając dzisiejszą wiedzę i doświadczenie i mając do wyboru - mieć jedno body - to bym wybrał 5D i lepsze szkło niż Marka III i zostanie przy gorszej optyce. Więc może zostaw sobie to 20D, kup 5D i.... sprzedaj 400/5.6 nabywając w to miejsce 500/4L? propozycja kuriozalna, ale Mark III to byłyby głównie ptaki, cała reszta lepiej wychodzi z 5D. A w sumie zysk cropa tego Marka w stosunku do większej i wyśmienitej matrycy 5D byłby niewielki, zdjęcia z pewnością jakościowo z 5D dużo lepsze. Niestety AF byłby gorszy no i największa strata czyli te 10 kl/s. W pewnych dynamicznych ujęciach baaardzo by to się przydało. Ideałem finansowym to byłoby kupić 5D i zamienić 20D na D200 Nikona z bagnetem Canona (sam bym takie cudo do samolotów kupił), no ale tak to można mieć chyba tylko w Erze.
Masz duży dylemat, musisz zdecydować na czym najbardziej Ci zależy.
Mialem 1d2 marka i kupilem 5d,ale w twoim przypadku bralbym 1d III.
Też mam podobny problem do twojego, niestety biorąc wszystkie za i przeciw, jakby nie licząc, to 1D MK III wygrywa z 5D.