ACDSee ma opcje autorotacji wiec nawet obracania nie zauważam. Zgrywam tylko przez czytnik.
Wersja do druku
ACDSee ma opcje autorotacji wiec nawet obracania nie zauważam. Zgrywam tylko przez czytnik.
Zgrywam przez aparat nie korzystając z żadnego gówna dostarczonego przez producenta. W totalcommanderze wybieram dysk - kartę pamięci aparatu, potem F5 - i kopiuję do katalogu wcześniej utworzonego. Nazw plików nie zmieniam, wolę numerami. Zdjęciami zarządzam poprzez picase.
P.S. nienawidzę iPhoto na macu za to, że zmienia daty plikom na dzień kopiowaniu.
możesz też sprawdzić sposób połączenia ustawiony w aparacie czy masz PC czy PTP (u mnie na PTP własnie reagował taim dużym opóźnieniem w 350D). na PC uruchamia się raczej byskawicznie przy 2GB fotek.
pozdrawiam.
rzeczywiscie nie widze tej opcji w 400D sorki za zamieszanie. uzywam 350D i kiedyś miałem podobny problem jak przestawiłe ten (w Twoim przypadku) wirtualny parametr :)
Uwazam, ze mozliwosc podlączania aparatu do komputera powinna byc w ogole zakazana lub 'difoltowo 'usunieta z oprogramowanie :) Powaznie. Po cholere to!?
Nie kumam po co sie bawic w takie zgrywanie :)
No chyba ze druk. Co tez uwazam za paranoje lekką :) Jak sam ni eobmacam fotki na PS to nie wyobrazam sobie abym mogł ją drukowac. :)
Zgrywam z czytnika Total Commanderem (god bless skrot ctr+b , potem + ) a jak otwieram w dowolnym programie te moje rawy to sa juz automatycznie obrocone (ogladam je Breezebrowserem, Adobe Bridge i z bardzo rzadka irfanview albo rawshooter). Zmiany nazwy nie potrzebuje, przy zgryaniu tworze sobie folder data-okazja i w nim laduja zgrane zdjecia. Nazewnictwo w aparacie na continuous.
Podobnie jak Vitez. Czytnik (taki za psie pieniadze, dzialajacy OK), Total Commander, W katalogu z obrazami kataloguje jako YYYY_MM_DD_co-to-bylo i ot koniec. Przegladam LIGHTROOMem. Obracanie - jakie obracanie. Lightroom (jak i wile programow do obrobki RAWow czyta dane z EXIFa i sam obraca). Jak Iczek uwazam ze opcja kopiowania danych z Aparatu powinna byc zabroniona. Czasami sie przydaje Remote shooting (to powinno byc dozwolone).
Tomygun na płycie ECS K7S5A masz niestety USB 1.1 wiem bo miałem tę płytę. Dokupiłem do niej kartę USB 2.0 i różnica w prędkości zapisu z karty była ogromna...
Pozdrawiam
PS.
Witam wszystkich użytkowników forum !!!!
Ja używam ZoomBrowser + czytnik. Oglądam to potem w Bridge i jest ok - wszystko poprzekręcane tak jak powinno. ZoomBrowsera do przeglądania nie używam bo wolny jakiś. Czekam na CS3 bo Bridge ma jedną poważną wadę - brak lupki.