Wątpie bo jak sie nagrywa film to nie ma zadnej blokady ;]
Wersja do druku
Zależy gdzie. U mnie (A95) jest "blokada" do 3 min @ 320/240/10fps
Blokady w wiekszosci nowych kompaktow nie ma na wielkosc pliku. Ale jest jeden blad w zalozeniu - to ze ma jakies tam rozszerzenie nie znaczy automatycznie ze jest w tym samym formacie. Np .avi moze kryc quicktime czy divx. Canon nagrywa niby w jakiejs tam formie quicktime avi ale nie wszystkie odtwarzarki to lykaja.
Moglaby sie powiesc taka operacja:
- nagrac filmik w kompakcie
- zrzucic na kompa
- przeskanowac nie wiem jakim softem by wykryc dokladna forme kodeka (znam tylko tellme ale to do divxow/mpg)
- przekonwertowac docelowy film do formy kodeka wykrytej powyzej nie wiem jakim softem(virtualdub?)
I ostatni punkt moze byc najtrudniejszy - bo kodeki sa czesto osobne - encoding i decoding. I Canon moze byc taki sprytny ze w swoich sterownikach dostarcza tylko decoding a encoding masz tylko w aparacie, wiec w druga strone - wrzucic w odpowiednim kodeku filmik na karte by odtworzyc w aparacie - moze sie nie dac.
Ja osobiście robiłem taki myk z moją komórką, która nie miała dzwonków mp3, ale za to mogła nagrywać wav'y i ustawiać je jako dzwonki. Wystarczyło sprawdzić jakie parametry wav'a nagrywa koma, a później zrobić takie same w tym pliku co chce się go wrzucić.
Myślę jednak, że z canonami będzie trudniej. Świadczy o tym trud we wrzucaniu zdjęć i oglądaniu ich na aparacie. Mi to się powiodło, dzięki temu można sobie np. wrzucić JPG ze ściągą :D.
Wyjaśniam metodę :
zgrywamy jakiekolwiek zdjęcie z karty(zrobione tym aparatem którego używamy)
ściągamy program Exifer
otwieramy zgrane zdjęcie
zapisujemy dane Exif do pliku
otwieramy JPG które chcemy wgrać
wczytujemy dane Exif z pliku który zapisaliśmy 2 kroki wcześniej
zapisujemy JPG z dodanym Exifem
wgrywamy zdjęcie na kartę
To nie jest tak do końca próbuję to zrobić od dłuższego czasu ale nie udaje mi się.problem w tym że aparat w czsie nagrywania filmów oprócz normalnego pliku z rozszerzeniem AVI produkuje drugi plik z rozszerzeniem THM jeżeli udało by się komuś stworzyć z normalnego pliku filmowego taki plik to może wtedy obejrzeć go na swoim aparacie mi się do tej pory nie udało ale się nie poddaję
Z tego co wiem to jest to pierwsza klatka filmu stworzona na potrzeby podgladu w aparacie - jak jestes w trybie review to masz osobna otoczke wokol filmu i pokazana wlasnie pierwsza klatke. Sprobuj na sile otworzyc ten THM np Irfanview, sprawdz parametry (rozmiar i czy ma jakis exif ale watpie) i zrob screenshot z filmu, zmniejsz do podanych wymiarow - moze zadziala... ale nadal podejrzewam ze moze byc problem z kodekiem.