Ta Sigma nie jest wcale wielka. Wymiarami odpowiada właśnie stałce 300/4 L IS.
Wersja do druku
Jest o centymetr dłuższa.
Mam Lowepro Orion AW i mi się nie mieści w pionie a w poziomie nie ma jak tego wygodnie położyć !!!
Ja od połowy roku noszę ten obiektyw w tej samej torbie tzn. Orion AW specjalnie nie wystaje, tylko lekkie wybrzuszenie na pokrywie, ale jest ok.
polecam i torbę i obiektyw.
Kolekcjoner - organoleptycznie baardzo pozytywne wrażenie. A nawet na photozone ładnie wypadła ... i dalej nie wiem czy szukać i czekać na 300/4 L czy brać tą sigmę ...
Powiem tak, chciałbym stałke ze względu na jakosc ale kusi uniwersalnosc ...
No czyli masz standardowy dylemat. Zupełnie jak mój kolega. Chciał kupić 400/5.6L i już właściwie był zdecydowany. Tylko że miał pecha :mrgreen:, bo spotkał mnie :). A ja mu wspomniałem jeszcze o 100-400 IS i teraz chłop się zastanawia co robić :). Zwłaszcza że IS kusi :).
No tak ... o 100-400 tez myslalem ale ja jednak jestem w stosunku do IS na nie ;-) i to odpadlo ...400/5.6 kapke ciemne ... 300/4 super! ale 100-300/4 tez jest niezle. Nie dosc ze jakosc naprawde spoko no to jeszcze zoom - stosunkowo jasny jak na taki zakres ogniskowych...
I jest pytanie czy roznica miedzy 300/4 a 100-300/4 bedzie az taka DUZA zeby kupowac stalke czy pusc w szklo uniwersalne ... przynajmniej, bardziej uniwersalne.
pozdrawiam!
W sumie mam też podobny dylemat z tele... stałaka- mało uniwersalna, choć jakość optyczna kusi... S100-300 f4 kontra c100-400L 4,5-5,6... raczej canon ze względu na is oraz 100mm więcej... chyba warto dołożyć parę groszy i nabyć 100-400?