A mnie się podoba :mrgreen: jest inne cosik mi się wydaje wykonane specjalnie z braku miejsca za plecami i pociągnięte na maxa szeroko i blisko :-D
Wersja do druku
A mnie się podoba :mrgreen: jest inne cosik mi się wydaje wykonane specjalnie z braku miejsca za plecami i pociągnięte na maxa szeroko i blisko :-D
Hehe. Za jego plecami jest ~40 metrów auli :D
że niby jakby grzecznie usiedli jak do zdjęcia grupowego to byłoby lepiej?
naprawdę, polecam mniej czepiania się o technikę a patrzenia na zdjęcie jako na zdjęcie.
Tak to nawet hcb czy kerteszowi można by powiedzieć: "nieostre", "źle skadrowane", "krzywe"
Przyznaję rację, ale tu się wszystko skumulowało i wygląda po prostu nieładnie...
taaa - a mi się rzuciła w oczy BECZKA ŚMIECHU ;) !
To nie miało być zdjęcie studyjne, tylko reportażowe. W reportażowym liczy się chwila, moment, a nie technika. Pozatym te dziwne głowy z tyłu niespecjalnie przeszkadzają, bo i tak twoją uwagę skupia uśmiechnięta pani w pierwszym rzędzie. Cieżko jest zrobić trochę inną fotę niż standardową pozowaną grupę uczniów. Najpierw trzeba wszystkich roześmiać! Mi tam zdjęcie odpowiada. Nie wiem czego się czepiacie...
Ten wątek to nie jest może najlepsze miejsce na tego typu prośbę, ale proszę o pomoc. Zakupiłem Minoltę X370 jako alternatywę dla EOSa 300 (nie wszędzie mogę go zabrać) i zrobiłem rolkę "na rozbieg" by sprawdzić, jak pracuje. Na częsci zdjęc pojawiły się niemiłe niespodzianki (załączone zdjęcia). Dodam tylko, że zdjęcia z białym paskiem robiłem bez lampy, a pomarańczowa smuga pojawia się zarówno na zdjęciach z lampą, jak i bez. Jest na 7 z 21 zdjęć.
Proszę o info, skąd takie skazy mogły się wziąć. Czy jest to wina migawki, czy skaza szkła, czy też lab dołożył swoje?
Z góry dziękuję za wszelkie porady, co zrobić z tym fantem.
Witam.
Wygląda na jakąś nieszczelność aparatu, lub opakowania filmu.
Podobne zdjęcia widziałem, jak siostrze spadł aparat i się "uchyliła" tylna pokrywa. Efekty wizualne jak na 2-gim zdjęciu
Rafał
Dzięki za pomysł.
Być może i nieszczelność. Miałem kiedyś takie jazdy (pomarańczowa smuga) ze Smieną 8M. Zrobiłem na niej całe 2 rolki i obie posiadały takie skazy.
Zagadka rozwiązana. Po dokładnym badaniu filmu okazało się, że pasy pojawiają się także na perforacji. Sprawdziłem aparat - ma luz przy zatrzasku i brak tkaniny uszczelniającej (zostały szczątki). Trza będzie coś skombinować :]