Ten Metrix mierze TRMS - pomiar (a przynajmniej przyrząd) jest odpowiedni.
Wersja do druku
Ten Metrix mierze TRMS - pomiar (a przynajmniej przyrząd) jest odpowiedni.
Oplaty w Krakowie? Mieszkam w Kraku i juz Ci mowie bo sam licze sobie co miesiac.
Cena za prad miesieczna jest taka:
Oplata za energie czynna = Ilosc kWh x 0,1405
Oplata zmienna za przesyl = ilosc kWh x 0,1906
do tego dodajesz 2.19zl oplaty stalej oraz dodatkowo 0.82 gr
sumujesz do wszystkiego dodajesz vat 22%
U mnie lazi komputer P4 z monitorem 21" Ctr (zwykle 24/h) , do tego pralka lodowka swiatla, kuchnia elektryczna, TV i inne sprzety i czasem dodatkowy laptop siostry jak odwiedza . Rzadko kiedy udaje mi sie przekroczyc 300 KW miesiecznie a to jest koszt 124 zl (bez kilku groszy)
Chyba przy tych danych wyliczysz sobie ile kosztuje to co chcesz wyliczyc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
CHyba bardzo przesadziles. poczytaj wyzej. No chyba ze Warszawa taka droga!
KW to masz na mysli kWh??
no fakt troche przesadzilem
to wyliczenie do zasilacza 1000 wat;)
zeby bylo 300 wat trzeba to pomnozyc *0.3
wychodzi ok 71 zeta za miesiac
reszta co ja ci bede gadal
u mnie komp chodzi prawie 28 godzin dziennie + normalne zycie 3 osobowej rodziny
nikt sie specjalnie nie szczypie ( a juz naj mniej dziecko )
telewizory 2, kompy 2 akwarium 1 i za ostatnie 6 miesiecy maj-pazdziernik wyszlo 406.33
nastepna prognoze na 6 miesiecy mam 510.39
Tak.
Hahah Tadek.. no teraz moge sie zgodzic :))
Napisze z zycia. W pazdzierniku byla u mnie siostra z Laptopem. Z tego co pamietam moj chodzi 30 dni w miesiacu, jej chodzil wieksza czesc dnia w ciagu 30 dni . DO tego przynajmniej 6 pran w pralce , codzienne gotowanie na kuchni elektrycznej, no i swiatlo w 3 pokojach. No i jeszcze wszystkie te radia, telewizory, odtwarzacze. Rachunek wyniosl 136.78
hahah ale dane wprowadzasz.. przed chwila mnozyles przez 0.7 i 160 wyszlo :)) no ok teraz chyba juz bardziej realnie.
Kurcze ta wawka wyjatkowa.. nawet dzien u was trwa 28 godzin ;)
wczoraj sie luzowalem i jeszcze ten caly luz ze mnie nie wyszedl
ale jak czytam ze komp ciagnie 1500zeta / miech to spazmow dostaje
powiem jeszcze innaczej
w pracy 3 kompy + 2 duze maszyny co grzalki silniki maja itp i miesiecznie 200 zl no w zimie 300
no przeciez pisze wyzel ze zluzowalem sie wczoraj strasznie
20 godzin mialo byc albo 18, bo na spanie wylanczam bo mi szumi
No wiesz to wrecz dziwne.. :) Kup komputer a druga cene zaplacisz w pradzie.. CHociaz znam takie durne przypadki jak np kup konsole PS2 za 400 zl a potem plac po 200-300 zl za jedna gre:)Cytat:
ale jak czytam ze komp ciagnie 1500zeta / miech to spazmow dostaje
ja mam taki problem, że ludzie z którymi mieszkam nie pokończyli uczelni technicznych i nie za bardzo potrafię im to udowodnić. rozumiecie? dla nich najprostsza matematyka nie jest zrozumiała!!!!!
NO to masz problem. Znam takie przypadki. Ja nie pokonczylem technicznych a artystyczne a jakos potrafie sobie policzyc ile prad kosztuje.
Skoro CI takie bzdury wmawiaja to na czym je opieraja? rachunki takie dostaja ? To niech ci pokaza i przy okazji niech sprawdza czy lewego podlaczenia gdzies nie maja. Poza tym zawsze macie telefony i mozna latwo uzyskac info ile kosztuje np zuzycie 300 kWh. Niech se stany licznikow spisuja na poczatku i na koncu miesiaca i beda widzieli ile sie zuzywa.
JaBlam - nie chciałem Cię obrazić i mam nadzieję, że tego nie zrobiłem :)
swoje bzdury opierają na nie wiem czym, a proste metody są przez nich od razu obalane. kartka z obliczeniami na których mi wyszło 133 złote miesięcznie (zakładając 300W i 155 W na monitor) poszła do kosza zanim ją położyłem na stole
w tym momencie jadę na internecie z komórki bo kabel właśnie został przecięty. zaczęła się wojna