Gdzie to wyczytałeś?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
Gdzie to wyczytałeś?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Akumulatory w gripie pracują równolegle.
Jeśli włożysz rozładowany razem z naładowanym to ten drugi doładuje tego pierwszego.
Tyle tylko że w takim przypadku proces ten jest pozbawiony jakiejkolwiek kontroli i nie prowadzi „o dziwo” do zachowania takiej samej ilości energii w końcowym rezultacie.
Przykładem może być podpinanie naładowanego akumulatora samochodowego do rozładowanego czyli marny rezultat.
Tak jak pisalem wczesniej - byl swego czasu madry watek na ten temat na grupie dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa , z linkami itp... nie chce mi sie szukac ale wnioski wlasnie takie jak napisalem wyzej z tego watku wynikly.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Eee, nie, to chyba w "tym mądrym wątku" było inaczej - że po prostu ciągnie na zmianę w zależności która jest aktualnie mocniejsza - ale nic o "podładowywaniu".. Jak znajdę chwilę, to poszukam watku i sie upewnię :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, od kiedy Ty wierzysz we wszystko to co jest napisane? LOLCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Sugerowałbym sięgnąć do przepastnych zasobów wiedzy ze szkoły średniej i spróbować odpowiedzieć sobie na pytanie - jaki jest sens, aby przy równoległym podłączeniu akumulatorów, jeden był ładowany przez drugi. Ażeby Ci ułatwić odpowiedź - wyobraź sobie, że żywot jednego z dwóch akumulatorów już się kończy i w związku z tym jest on non-stop podładowywany przez drugi... :twisted:
Dwa stosowne wątki na prfc:
http://groups.google.pl/groups?threa...ig.katowice.pl
http://groups.google.pl/groups?threa...u6qj%404ax.com
BTW, pamiętacie narzekanie na "plastikowość" BG-E2 w porównaniu do BG-ED3? ;-) Jak się okazuje niektórzy (i wcale nie będę pokazywał palcem, że to Czacha :mrgreen:) mieli całkiem podobne zarzuty do starego gripa ;-) A ja wczoraj pod lotniskiem używałem zamiennie 10D+grip+17-40 i 20D+grip+70-200IS i moim zdaniem róznica jest pomijalna :twisted:
[ Dodano: 10-02-2005, 08:35 ]
Dobre :-DCytat:
Wierze jesli zgadza sie to z moimi odczuciami i doswiadczeniami. Ty podales swoj przyklad, to teraz ja podam moj - czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?Cytat:
Nie masz na to wyjasnienia, w zamian tylko wymyslasz przykaldy zaprzeczajace.
Najpierw wyjasnij fakty, potem zaprzeczaj im jakimis radykalnymi przykladami 8) .
Gip dziala w sposob nieco "tajemniczy" , moje 'wyjasnienie' to byl oczywiscie tylko skrot myslowy. O szczegoly musisz wypytac inzynierow Canona :roll: , bo ja wcale nie twierdze ze jest dokladnie tak jak wyczytalem... tylko ze "to mniej wiecej tak dziala" .. z duzym naciskiem na "mniej wiecej" . Bo to ze dwie baterie w gripie wytrzymuja sporo dluzej niz dwie baterie oddzielnie to fakt potwierdzony przez chyba wszystkich uzytkownikow gripow - i tego faktu nie potrafisz wyjasnic zapewne :twisted: .
Tak, a z dwóch wiader wody przelanych do wanny dostaniesz więcej wody niż wynosi suma pojemności obydwu wiader. To rozumowanie prowadzi nas wprost do wniosku, że Ziemia jest płaskim dyskiem unoszonym na grzbietach dwóch wielorybów :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
W to akurat jestem wstanie uwierzyć. Ale powodem takiego zjawiska nie jest doładowywanie jednego przez drugi tylko „delikatniejsze” rozładowywanie obu, które jakoś tak dziwnie działa że podnosi sprawność źródła.Cytat:
Ty podales swoj przyklad, to teraz ja podam moj - czemu jeden akumulatorek starcza na ok 400 zdjec a dwa w gripie na ponad 1000 zdjec?
A jak by tak spojrzeć na to prze rybie oko?Cytat:
To rozumowanie prowadzi nas wprost do wniosku, że Ziemia jest płaskim dyskiem unoszonym na grzbietach dwóch wielorybów
Nadal piszesz farmazony zamiast sprobowac wyjasnic fakty o ktorych wspominam...Cytat: