Oczywiście, że można :)
Canon EOS Digital -
GETTING THE MOST
FROM YOUR EOS-1
CLASS DIGITAL SLR
TIPS AND TECHNIQUES:
CAMERA HANDLING
& MAXIMUM IMAGE
QUALITY
Chyba jest na płytce z softem Canona dołączanym do aparacików dSLR :)
Wersja do druku
Pisałeś ...1. W PS ostrzyć kanał L bez konwersji do LAB... - kanału L nie można :)
To że Ty (z pełnym szacunkiem) nie widzisz różnicy nie oznacza, że jej nie ma. Najbardziej dostają po krzyżu przejścia tonalne. Na słabszym monitorze różnica może nie być widoczna a na lepszym może być paskudna.
Nie o kolory tu chodzi tylko o tą tonalność obrazu (jak wyżej). Ostrzenie to (zwykle) nie jest jedyna obróbka obrazka i każde dodawanie zniszczeń skutkuje dość istotnym pogorszeniem jakości.
Nie ma "poprawnego" histogramu, histogram nie jest miernikiem dobrego zdjęcia ale stratę którą widać na histogramie prawie zawsze widać na zdjęciu. Strata jest i tyle. Nie piszę o subiektywnych wrażeniach, o tym czy komuś taki a nie inny sposób obróbki odpowiada czy nie. Tu jest pełna dowolność :) Stwierdzam tylko, że konwersja do LAB i z powrotem do sRGB powoduje straty. Koniec, kropka. Strata = Strata - nie chce być inaczej.
świetne :)
dzięki
podoba mi się że nie powoduje utraty jakości jak konwersja do LAB
a pozwala ostrzyć nie podnosząc szumów jak np high pass
oczywiście mam na myśli nie zabawianie sie w pędzelkowanie maski :)
pozdrawiam
Janusz, zanaczyłeś na początku, że pomijasz ostrzenie do druku. Sugeruję zatem następny wykład :-).
Od siebie dodam że zawsze mnie ciekawiło dlaczego dobre (na monitor) pluginy jak np. nikSharpener dają ciała przy wyborze wyostrzania na drukarkę. IMO te wszystki automaty, które dobiorą ostrzenie do typu drukarki (atrament, termosublimacja), rozdzielczości i odległości z której oglądamy fotkę są do bani... Ja gdy drukuję to praktycznie wogóle nie wyostrzam, czasem tylko RAW presharpening (30-40% max).
Pozdrawiam
Mirek
Mam pytanie do autora wątku: czy przed zastosowaniem tej akcji powinienem na wywołanym RAWie zastosować USM 300%, 1, 0 (oczywiście RAW nie ostrzony wcześniej przy konwersji RAW->jpeg)?
Można wykonać wstępne podostrzenie USM (300, 0.3, 0) ale to nie jest konieczne. To zawsze trochę zależy od tego co na zdjęciu, na jakim ISO było robione itp, itd. Wysokich ISO "po całości" sie raczej nie ostrzy. ISO 100 zwykle, powiedzmy 90% zdjęć - tak - robimy podostrzanie wstępne. Zwracam tylko uwagę na drugi parametr w USM - 0.3 może być 0.4 ale NIE 1.0 :)
Bardzo dobra instrukcja. Na pierwszy rzut oka trochę skomplikowana, ale najważniejsze, że opisany algorytm działa i daje bardzo dobre efekty. Dzięki bardzo. Pozdrawiam i czekam na kolejne :)
a ja polecam lekturę "photohop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu" Dan Margulis 2006 Helion a zwłaszcza rozdział 6 a w szczególności jego drugą część.
Powiem też, że jest ktoś na naszym forum, kto sprzedaje książki Heliona sporo taniej niż w księgarniach.
Janusz. Tobie również bardzo gorąco polecam w/w pozycje ;)
wiem, że książka jest dość droga. Z tego co wiem jest ona dostępna w większości sklepów Empik. Można sobie spokojnie wybrać się do Empiku i poczytać sobie..
naprawdę świetne rozdziały to rozdział 5 "Kanały L oraz A i B - wyostrzanie i rozmycie" oraz 6 "Wkraczasz do lasu pełnego niebezpieczeństw"
oba rozdziały są naprawdę ściśle związane z tym wątkiem. Po przeczytaniu tych rozdziałów myślę, że każdy będzie miał inny pogląd na temat wyostrzania i rozmywania w kanale Lab.
Zresztą tą książkę powinien przeczytać każdy, kto lubi pogrzebać się w zdjęciach.
dla mnie LAB to "jedyny słuszny" tryb koloru.
Jeszcze raz polecam i pozdrawiam!