ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum;)
Wersja do druku
ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum;)
A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop? Jeden z ludzi, który się w to bawi to Andrew Davidhazy (http://www.rit.edu/~andpph/).
Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. Jeśli przy wielokrotnej ekspozycji skrócisz czas, to rzeczywiście tło będzie dobre, ale niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...
To nie jest efekt wielokrotnej ekspozycji, tylko sklejenie fragmentów zdjęć.
Normalnie przy wielokrotnej ekspozycji ludzik był by nieco przezroczysty. Na jasnym tle nawet dosyć wyraźnie.
Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.
nie wiem jak to nazwac, ale jak zrobic zdjecie na ktorym jest ukazana seria zdjec, tzn wyobrazcie sobie lecacego snowboardziste i na jednym zdjeciu jest pokazane klatka po klatce jak on robi caly trick w powietrzu. Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu zmudnie skladac i wycinac fotki z calej serii w jedno?
wszystkie moje zdjęcia są robione na spektaklach z widzami, lampa nie wchodzi w grę.
no to może ja czegoś nie umiem w PS. Nakładanie zdjęć polega na ustawianiu przeźroczystości a nie na sumowaniu wartości w pikselach. Czyli się nie zsumuje. Czarne tło plus czarne tło daje czarne tło.
To zależy od zamiarów. Do takich zdjęć jak opisałeś nie potrzebuję wielokrotnego naświetlania. Ja jednak myśłałem o czymś nowych - o takich właśnie "duchach" w różnych pozycjach ruchu (trochę jak strobo, ale bez lampy)Cytat:
niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...
EIDT:minek gada dokładnie tak jak ja myślę
Roker przejzyj Forum tez oto pytałem Sekwencja zdjec