Załatwiłeś mnie :-P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli 5300 niczym się nie różni od modelu wyższego?
A i czy ten wyświetlacz w drukarkach jest potrzebny?Moim zdaniem to tylko niepotrzebny dodatek za który trzeba dopłacić.
Wersja do druku
Liczac ze do przyzwoitego laba na przyzwoita maszyne gdzie nie beda sie pytac komu ukradlem zdjecia bo sa czarnobiale (slynna historia z tutejszych sklepow :D) mam poltorej godziny wycieczke w jedna strone nie wyjdzie ani taniej ani szybciej.
Choc moze z HP wyszlo by taniej liczac ich tusze typu "naparstek" pojemnosci pare milolitrow za cene znacznie pojemniejszych wiader od Canona ;)
No dobra, a jak to jest z drukarkami termosublimacyjnymi? (bo caly czas mowimy o zwyklych atramentowkach)
Zastanawiam się nad kupnem drukarki i zależy mi na tym aby jakość oferowanych wydruków, szczególnie zdjęć była wysoka. Nie stać mnie na drukarki laserowe, więc w grę wchodzą tylko atramentówki.
Zastanawiałem się nad dwoma modelami Canona. Pierwszą jest bardziej urządzenie wielofunkcyjne niż drukarka, bo przyda mi się również 'domowe ksero'.
Canon mp 160
Druga opcja to drukarka stricte fotograficzna, czyli Canon IP 4300
Z opisów wywnioskowałem, że mp 160 ma mniejszą rozdzielczość druku i większe(?) krople (2pl < 1pl w IP4300) . Czy różnice w tych dwóch drukarkach są znaczne ? Czy warto zrezygnować ze skanera, na rzecz lepszej (?) jakości zdjęć i czy rzeczywiście jakość wydruków jest znacznie lepsza w przypadku ip 4300 ?
Aha, na marginesie : jak to jest z zamiennikami oryginalnych tonerów ? będą pasowały ? W którymś z wątków o drukarkach było wspomniane, że poprzez zastosowanie zamiennika traci się gwarancję, bo drukarka zapamiętuje rodzaj tonera. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo muszę się zdecydować na dniach. Z góry dzięki , pozdrawiam ;)
Jak do fotek czarno-białych to może Epson Stylus Pro 4800 + tusz Black Mate :-))))
MP 160 rozni sie tym chocby ze ma 2 pojemniki z tuszem a Ip 4300 ma 5 jesli zalezy ci na dobrej jakosci wydrukow to odpusc sobie mp 160 jesli chcesz wilofunkcyjne to minimum MP 510 ktora posiada tych pojemnikow 4 (ma jeden czarny zamist 2) choc jest troche problem bo nigdzie nie ma tych uzadzen nawet wyzszych modeli sa tylko najtansze wlasnie takie jak MP 160 cos podobno z dystrybucja nie tak wczoraj byly jeszce na proline wlasnie zmowilem znajomym(530 z przesylka) , generalnie ja bym polecal z wilofunkcyjnych wszytko powyzej MP 510 i w gore, jesli chodzi o sam drukarke to IP 4300 jak najbardziej warto poszukac tez 4200 bywaja jeszce ceny nizsze jakos pewnie ta sama co do zamiennikow sam uzywam juz chyba z 6 komplet cena smiech na allegro zaplacisz z przesylka cos ze 45 zl (za komplet) jakos wydrukow dobra sa male roznice ale jak dla mnie bez znaczenia (glownie nadruki na plytach dvd) co do gwarancji hmmm moze byc problem ona zeczywiscie zapamietuje i wali po pierwszym wlozeniu chyba ze 3 komunikaty a wynika to z tego ze atramenty posiadaja chipy ktore trzeba przelozyc do zamiennikow( nie jest to trudne) i ona wtedy rozpoznaje ze to nie oryginal chyba ze kupisz np MP 760 wielki kombajn z czytnikiem kart wyswietlaczem, skanerem do negatywow (kumpel wychaczyl z wystawy w MM za 699 normalnie cos ponad 1k) jest tez 5 pojemnikow ale bez chipow wiec drukarka nie wykryje ze to zamiennik a komplet jeszce tanszy chyba ze 30 zl
sprawdzilem MP 510 jest jeszce w proline za 499
ostatnio zakupiłem ip4300 i jestem pod wrażeniem jakości wydruków tak na papierze jak i płytach cd/dvd, wcześniej drukowalem trochę na epsonie c62, różnica kolosalna, ip 4300 polecam!
http://www.esselte-dataline.com/pl/guide/papir.asp
kilka zdjęć porównałem na tym właśnie papierze, oryginale canona pewnie dadzą lepszą jakość. Zakupiłem ją z myślą o drukowaniu na krążkach, atrament dla niej to wydatek ponad 200 zł więc drukowanie na papierze będzie średnio opłacalne :wink: