Jak oceniacie ten obiektyw ? Czy pojawiły się już jakieś sensowne testy ? Aha i czy z 10D on współpracuje, czy znowu trzeba coś przerabiać jak z kitowcem do 300D ?
Wersja do druku
Jak oceniacie ten obiektyw ? Czy pojawiły się już jakieś sensowne testy ? Aha i czy z 10D on współpracuje, czy znowu trzeba coś przerabiać jak z kitowcem do 300D ?
Nie współpracuje i AFAIK nie da się przerobić... Przestarzały korpus masz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Tu trochę opinii z zagranicy: http://www.fredmiranda.com/reviews/s...hp?product=222
Moje zdanie:
Bardzo dobry, praktyczny zakres ogniskowych, aż się marzy L-ka z takim zakresem.
Wykonanie sprawia solidne wrażenie. Szybki, cichy AF.
Niestety obiektyw dość ciemny - przy świetle zastanym we wnętrzach trzeba zwiększyć czułość do 800 lub 1600. W zasadzie przy całym zakresie przysłon pracuje miękko. Nie fotografowałem testów, ale porównywałem z Tamronem 28-75, który daje lepszą ostrość. Jeśli ktoś chce to prześlę mu zdjęcia porównawcze.
Pozdrawiam,
Kabe
Dzięki za info.
Witam,
Mieliście może okazję pofotografować tym nowym "kitem"? Jak sprawuje się w użyciu?
Jak ma się do standardowego 18-55? Wiem, że ma IS, szerszy zakres ogniskowych.... ale jak z jakością zdjęć?
pozdrawiam
1. To nie jest kitowiec
2. Nie jest wcale taki "nowy" :roll:
Rozumiem, że nie miałeś okazji pofotografować tym "nowym" kitem....
Dwa tematy nizej...
Opinie sa takie ze nie warto za te pieniadze...
Eurocolor sprzedaje coś takiego: "Aparat cyfrowy EOS 20D Kit EF-S 17-85". Co oznacza, że użycie słowa "kit" (a nie "kitowiec") jest uprawnione. Oczywiście IMHO.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jeśli zaś chodzi o obiektyw, to robiłem nim zdjęcia i z efektu jestem raczej zadowolony - w trudnych warunkach oświetleniowych pozwalał na robienie ujęć zwiększając tolerancję zasady 1/ogniskowa. Ale...
Znajomy fotoreporter ocenia jednak, że 17-85 nie jest wart pieniędzy, jakie chce za niego Canon, bo m.in. z powodu IS trudniej jest złapać ostrość. Tej opinii nie mogłem zweryfikować.
Chciałem kupić ten obiektyw, ale po 2 dniach testów (w warunkach naturalnych, a nie laboratoryjnych) doszedłem do wniosku, że wolę 17-40.
Jak najbardziej masz racje, choc nie do konca ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dolomity
Wystarczy zajrzec do slownika zeby sie przekonac, ze slowo "kit" oznacza "zestaw", wiec powinno sie kit-em nazywac nie obiektyw EF-S 18-55, ale zestaw 20D + EF-S 18-55 :P To taki sam bezsensowny skrot myslowy jak wydluzanie ogniskowej o crop :P
Vitez tez nie do konca ma racje :P
Body w kit-cie mozna kupic nie tylko z EF-S 18-55, podobnie jak dolomity widzialem w paru sklepach kit z 17-85, a w jednym ze sklepow 350D w zestawie z 18-55 i 55-200 (Arkan nawet kiedys linka podawal). Rownie dobrze jakis sklep moglby na zasadzie np. wiosennej promocji sprzedawac 20D w komplecie z 17-40/4L w atrakcyjnej cenie. Ciekawe czy i ten obiektyw w takiej sytuacji Vitez nazwalby pogardliwie "kitowcem" :lol: ;-)