No te przykłady chyba nie były dobre, nie wiem ciężko mi stwierdzic po usuniętych aukcjach :p
Wersja do druku
No te przykłady chyba nie były dobre, nie wiem ciężko mi stwierdzic po usuniętych aukcjach :p
Potwierdzam. Cytuję dystrybutora :
OD LUTEGO WCHODZI W ŻYCIE NOWY SYSTEM SPRZEDAŻY CANONA W CAŁEJ EUROPIE . TOWAR BĘDZIEMY BRAC ZE SŁOWACJI ALE ZANIM TEN SYSTEM ZOSTANIE WDROŻONY PODEJRZEWAM ZE PRZEZ 2 TYGODNIE NIE BĘDZIE ŻADNEJ DOSTAWY Z CANONA. CENY NA CANONA NA APARATY MAJĄ ISC O OKOŁO 10 % DO GÓRY A NA OBIEKTYWY NAWET NAWET NA NIEKTÓRE MODELE O 20-30% - WIEC PROSZE SIE ZASTANOWIC I ZATOWAROWAĆ PRZED KONCEM MIESIĄCA.
Ach to w ten sposób Canon odwiruje sobie promocję 30D... na szkłach do niego...
to jakis bajer marketingowy, przewiduję, że do końca stycznia wyczyszczą sobie magazyny przez luty ceny dźwigna a potem rynek zadziała i zaczną zjeżdżać do poziomu niższego niż dotychczas- szkoda, że szkła nie starzeją się tak szybko jak puszki:( (może się sprawdzi, ostatnio przewidziałem burze w battlu błyskawice nocą:mrgreen: )
A z czego wynika ta zwyżka cen i czy dotyczy tylko Canon Polska? Jakby nie patrzeć to spora część obrotu Allegro pochodzi z dystrybucji innych niż Canon Polska, podobnie np. w EuroAGD i MM widziałem sprzęt z Niemiec, więc może te nowe ceny dla całego rynku nie skoczą aż tak bardzo.
Nie wyobrażam sobie własnie skoku o 10 % aparatów, bo wtedy wróciłby do łask import z Niemiec.
canon na rynku nie jest monopolista, wiec raczej nie moze sobie pozwolic na takie zagranie, bo jest to oddanie czesci rynku konkurencji.
chyba, ze konkurencja tez podniesie ceny o tyle i mamy wtedy zmowe, ktora jest nielegalna w europie ;) wiec to raczej nie to.
tak jak ktos juz pisal, mysle, ze jak podniosa ceny, to za chwile beda je obnizac, zeby odzyskac utracona czesc rynku.
a może komuś w canonie sie pomyliły daty 01. II i 01.IV..??
;)
a poważnie to złoty sie umacnia i sprzęt importowany powinien tanieć..!!!!!
juzekk, Cichy a nie mieliscie info, ze od stycznia wchodzi dwoch dystrybutorow Canona na Polske(mj?)? Rozmawiajac w zeszlym roku w jednym z krakowskich sklepow ze zaznajomionym sprzedawca wlasnie o tym mowilismy, przewidujac raczej delikatne obnizki cen... Byc moze tamten plan rozwinal sie w to, co jest teraz?