A co mamy myśleć ? My go nie chcemy kupić tylko Ty
podoba ci się ? Odpowiada ci jakosć fot ? Cenowo też ci pasuje ? To na co czekasz ? aZ ktoś napisze ze to kicha i bedziesz szukał kwadratowych jaj ?
Wersja do druku
No ale ten 80 - 400 to jest raptem o jedną działkę przysłony ciemniejszy od tego co chcesz kupić. (Jeśli mówimy o: Sigma APO 80-400mm F4.5-5.6 EX OS). Także to jest też częściowa odpowiedź na Twoje pytanie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jasność tego 28-300 spada błyskawicznie.
No nie da się zaprzeczyć że na tak postawione pytanie (A co myślicie o...?)sprowadzamy rzecz do dyskusji o gustach, a to jak wiadomo strata czasu.
28-300L to troche egzotyczny obiektyw. Widzialem ze urzywaja go czasami zawodowi reporterzy, czesto z fleshem...
Jezeli cena Cie nie odstrasza i nie chcesz zmianiac obiektywow, to chyba dobry wybor.
W tym zakresie ogniskowych jakosc optyczna jest na pewno najlepsza na swiecie. Nie porownywalbym go jednak z 80-400, bo 28 i 80 to jednak duuuza roznica.
Odświeżam wątek. Czy ktoś użwa przedmiotowego obiektywu? Rozważam zamianę 24-105 i 70-300 właśnie na 28-300 którego cena spadła do akceptowalnego poziomu. Z obecnych szkieł jestem w pełni zadowolony ale irytuje mnie zmienianie obiektywów w Canonie (wcześniej używałem Pentax'a i pod względem ergonomii to bajka w porównaniu do C). Posiadam jeszcze Sigmę 12-24 więc po kupieniu 28-300 posiadałbym zakres ogniskowych od 12 do 300 tylko przy pomocy 2 obiektywów. Fotografuje głównie krajobraz więc na świetle specjalnie mi nie zależy bo i tak korzystam ze statywu.
ja używam
ma jedna wadę-jest ciężki
A jak wygląda praca obiektywu pod światło? Najczęściej fotografuje wschody słońca i nieco obawiam się flar i blików.
Ja również się zastanawiam na kupnem 28-300, jestem w podobnej sytuacji jak snarz (24-105L i 70-300L noszę w torbie). Prosiłbym posiadaczy w/w szkła o kilka słów na jego temat. Na "optycznych" niestety nie ma testu......bo to faktycznie, nieco "egzotyczny" sprzęt u nas.
Używałbym go jako "spacer-zooma" np. na podróże i wycieczki. Waga i gabaryty mnie nie przerażają, zdaję sobie z nich doskonale sprawę. Prosiłbym o opinie posiadaczy (lub byłych posiadaczy), jak oceniają w porównaniu do innych szkieł, jakie są wady/zalety, itp.
Będę na prawdę wdzięczny za każde słowo na temat tego szkła. Pozdrawiam.
A czy nie lepiej takiego tamrona: Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) - Optyczne.pl
Nowszy lżejszy i fajniejszy, a jakość pewnie nie gorsza bo canon stary jest i kiepski optycznie.
kiepski optycznie? rozumiem ze miałeś i stad takie wnioski?
rozwiń może swoje mądrości,podaj przykład