Nie zapominaj ze Nikon dostarcza wiele swoich wlasnych technologii firmie Sony tazke jak z Kodakiem opracuja matryce FF badz pewien ze znajdzie sie tez w Nikonie .
Wersja do druku
Co do tego czy nikon będzie miał swojego FF-a. Myślę że wątpię. W chwili obecnej polityka firmy (zwłaszcza wypuszczanych szkieł) wskazuje, że chyba nieprędko. Po za tym ktoś im to musi zrobić - czyli sony, a jak sony to sony wsadzi też do swoich puszek. A to ostatnie jest niemal pewne. Dlaczego - bo sony ma wielkie plany i ambicje. W tym roku mają być dwie/trzy puszki i wiele szkieł :).
a moze sony chce wsadzic jakies nowe technologie do GSM ?
moze tez po to mu te udzialy ?
oni jak narazie robia z ericsonem najlepsze aparaty w telefonach
pozdrawiam
szczerze to mi się nie wydaje (taki mały OT), chociaż jak zobaczyłem system AF w K750i to zdębiałem :)
ale na pewno Sony wypuści FF - oni mają na to kasę. a z FF nie korzystają tylko profesjonaliści. są osoby mające po prostu kasę i ochotę na posiadanie czegoś drogiego. im zwykły crop nie starcza :) jest za tani :) a nazwa Sony dla wielu oznacza szczyt jakości. dla mnie też, jeżeli chodzi o telewizor :)
a opracowanie technologii FF w nikonie nie kończy się na opracowaniu nowej matrycy, tu trzeba też pomyśleć o szkłach. Nowe obiektywy DX wskazują, że firma ma FF daleko w planach, choć z drugiej strony działania Sony może plany Nikona przyspieszyć.
Wbaczcie OT ale jak przeczetałem o komórce to nie mogłem się powstrzymać:
http://koti.welho.com/tlaurins/phone...okia%20N73.htm
wszystko Nokią N73 :)
no cóż na KKM jest ponad 300 emotów używania ich nie ma obowiązku, ale wielu się to podoba tak
jak permanentny za który nikt nie przeprasza :mrgreen:
a którym konkretnie? bo nie jeden zawał był udziałem KKM
to SONY dostarcza Nikonowi matryce, a nie odwrotnie
a co do FF w SONY, to może będzie może nie, póki co nikt tego nie wie :mrgreen: póki co to na KKM jest masa gdybania na ten że temat i nic więcej. :mrgreen:
Nie czuję się ekspertem i nie wiem ile w tym prawdy ale w jednej z gazet czytałem artykuł, w którym autor dowodził, że opracowanie Nikona FF zapewniającego wysoką jakość obrazu będzie bardzo trudne ze względu na najmniejszą średnicę mocowania obiektywów i co za tym idzie najmniej telecentryczny przebieg promieni światła jaki dają obiektywy Nkona. A to z kolei w przypadku cyfrowych matryc powoduje abberacje i ogólny spadek jakości im dalej od centrum kadru.
Z drugiej strony był (?) chyba jakiś pełnoklatkowy kodak z mocowaniem Nikona. Ale nigdy nie spotkałem żadnych opini o jakości obrazu jaką oferował.
No i to wszystko prawda :) Tyle że w zasadzie to nie opracowanie body jako takiego jest trudne. Wystarczy że Sony wyprodukuje matrycę FF, która będzie miała charakterystykę podobną do filmu :mrgreen: (pod względem reagowania na promienie padające pod różnym kątem). Takie microlenses, ale działające :) Następne targi foto i Nikon wypuszcza FF :-D Tyle że to trudne, choooolernie trudne... i dlatego póki co Canon może się cieszyć monopolem w tym zakresie, bo obostrzenia na działanie matrycy są przy bagnecie EF o wiele mniejsze.