Tomku drogi ale jak dla kolegi jest wazna lampa ,jej szybkosc i moc (a tak nei jest bo sie zastanawia nad tanszym zamiennikiem) to powinien wziasc 580 prawda?? Wkoncu roznica cenowa to tylko 500zl a "osiagi" o niebo lepsze...
Wersja do druku
Tomku drogi ale jak dla kolegi jest wazna lampa ,jej szybkosc i moc (a tak nei jest bo sie zastanawia nad tanszym zamiennikiem) to powinien wziasc 580 prawda?? Wkoncu roznica cenowa to tylko 500zl a "osiagi" o niebo lepsze...
No ale zaraz, panowie i panie. Czy źle pamiętam, że 420EX NIE ma manualnej regulacji mocy błysku? To jest moim zdaniem dyskfalifikacja w porównaniu do 430EX.
No wiesz, 580 nie ma owych funkcji, o których pisał Tomasz1972. Poza tym powstaje pytanie, czy warto wydawać 600 PLN więcej za 580? W moim przypadku nie, mnie 430 w zupełności wystarcza.
580 ma te funkcje :)
liquidsound : 580 to obecnie flagowy model lampy canona . 430 jest słabsza , ale spełnia swoje zadanie . Lampy te są na rynku niedługo , zastąpiły modele 550 oraz 420 . Jednak nowe modele są po prostu lepsze , gdyby tak nie było canon dalej produkowałby stare , lub te nowe niesprzedawałyby się , bo po co przepłacać jeżeli nie ma zmian i ulepszeń :) A w tym przypadku po prostu jest sens dołozyć i kupić nowszy model .
W Minolcie pracowałe mna 3600HS o liczbie 36 i w sumie mi wystarczała. Wiem, że 580 lepsza, ale jednak wezmę na razie jednak 430. Dołożyć 5 stówek do 580 to wcale nie tak mało. No chyba, że ktoś ma na zbyciu to moge podać konto :-)
Lampa potrzebna mi jest głównie do makro i imprez rodzinnych. Nie znam się na razie dobrze na sprzęcie C i dobrze, że jest takie forum i kilka bardzo szybkich osób ;-)
Jak wystarczała Minoltowska 3600HS to w 430 będziesz miał nadmiar energii :):):)
No to tylko iśc i kupić :-)
Hihi wiec 420 bedzie idealna i zostanie Ci 450zl na nowy obiektyw:grin:Cytat:
to w 430 będziesz miał nadmiar energii
Liquidsound to dlaczego nie kupiłeś 300D tylko 350D? Ile kasy by Ci zostało na szkła...hohoho.
Nie warto kupować akcesoriów, które nie są już produkowane. To moje zdanie pragmatyka i handlowca.