Eee, ale Vitez ma rację - ISO400 powinno znacznie mniej szumieć. Taki poziom szumów w widoku 1:1 to ma w ISO400 moja G5-tka :mrgreen:. I porównywanie proporcji z odbitką nie ma tu nic do rzeczy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Wersja do druku
Eee, ale Vitez ma rację - ISO400 powinno znacznie mniej szumieć. Taki poziom szumów w widoku 1:1 to ma w ISO400 moja G5-tka :mrgreen:. I porównywanie proporcji z odbitką nie ma tu nic do rzeczy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Fotki również wyglądają na przeostrzone. Może w PS miałeś dziwne ustawienia? Szarpen mógł tez wyeksponować szum.
A czy nie może być tak, że szum wylazł na skutek konieczności dodania +1 EV w PS?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
to co za sens pokazywac sample ktore byly poddane obrobce? ;-)
Jurku, strzel fote tym zestawem ale czegos bardziej "testowego" .. a nie statku na morzu, ktory bedzie slabo widoczny bo przeciez nad morzem zawsze jakas mgielka/bryza sie unosi ;-)
warto tez sprawdzic, jesli juz wogle sprawdzac, jak spisuje sie na brzegach.. ale na brzegach brzegach.. a nie brzegach srodka ;-) hyhy .. chyba rozumiesz o co mi chodzi? :)
Mnie się wydawało, że to jest bez obróbki - prócz jednej rzeczy; mianowicie prócz +1 EV, co IMHO zasadniczo obrazu nie powinno zmieniać. Z wyjątkiem ew. dodania szumów, tak sobie teraz pomyślałem.Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
No przecież specjalnie dałem 3 cropy: skrajny lewy, centrum i skrajny prawy, właśnie po to, aby można było ocenić, że zasadniczo skraje od środka nie odbiegają. Co do szumów, czy innych przeostrzeń, których nie wyeliminowałem z braku umiejętnosci wyłącznie, a nie złej woli :wink: to przecież nie wpływają one na obiektywny obraz 'testu'! Nie mam ani wiedzy, ani ambicji aby przeprowadzać prawdziwie naukowe testy jak na znanych nam stronach internetowych. Moim zdaniem moja prymitywna próba dowiodła, że ten obiektyw wraz z tym TC spisuje się OK i nie wali totalnie jakości. I nic więcej :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Ok, +1EV daje szumy zazwyczaj gorsze niż 800ISO, więc jasne.
Czacha mówił, zebyś kropną całkiem rogi a nie brzegi ze środka. Róg (tak po przekątnej) jest najbardziej oddalony od osi optycznej
Racja!Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jednak zauważ, że ten statek i tak jest dość mocno poniżej środka kadru :D
Z nieba mi spadacie! Mam zamiar kupic ten obiektyw w ciagu najblizszych 2 miesiecy i extender do niego tylko jeszcze nie wiem jaki - ten Kenko Pro jest podobno dobry no i cale $100 tanszy od Canona wiec moze i warto. (no i jest przynajmniej czarny)
Jurku, pomijajac jakosc zdjec, czy zauwazyles moze jakiekolwiek roznice w autofocusie z extenderem i bez? Czy autofokus jest wolniejszy przy nieoryginalnym extenderze? Pewnie nie miales okazji sprawdzic, ale ciekawe czy nieoryginalny extender moze powodowac jakis front/back focus?
Jurku... zrob zdjecie jeszcze raz. Tak jak Czacha pisal - nie czegos na morzu z powodu zacmiewajacej ocene ostrosci mgielki/bryzy itp.
I zeby ekspozycja byla OK (lepiej ustawic wyzsze ISO niz pozniej korygowac EV - to strasznie wyciaga szumy) - masz monpod to go uzyj 8), i zeby kompozycja byla tez OK tzn w rogach bylo troche szczegolow (w rogach calego zdjecia a nie srodka zdjecia ;) ) na ktorych mozna oko zawiesic i jakosc oceniac.
OK, zrobię tak. Jednak nie mogę obiecać, że to nastąpi w ciągu najbliższych dni :cry:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
[ Dodano: 09-01-05, 18:58 ]
No więc nie widzę żadnej różnicy z TC, lub bez!!! Co napawa mnie wielką radością oczywiście. Dodam, że warunki atmosferyczne na plaży były marne (stąd to ISO 400). Robiłem poza tym zdjęcia jakimś latającym stworom i aby czas migawki był możliwie krótki, to wymuszałem przysłonę 2.8 (z konwerterem 4). Autofocus działa szybko i pewnie.Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Powtarzam, że tak 'na szybko' jestem bardzo zadowolony i moje spostrzeżenia pokrywają się z uwagami innych użytkowników przeczytanymi w sieci. Zdaniem tychże TC Kenko w niczym nie ustępuje TC Canona.