W takim razie według obecnego kursu euro 17-85 kosztował by mnie ok. 1330zł, czy taki stosunek cena/jakość przemawia za kupnem tego obiektywu? Cały czas mając na uwadze S18-50, S17-70, T17-50.
Wersja do druku
W takim razie według obecnego kursu euro 17-85 kosztował by mnie ok. 1330zł, czy taki stosunek cena/jakość przemawia za kupnem tego obiektywu? Cały czas mając na uwadze S18-50, S17-70, T17-50.
Jeśli z pewnego źródła to ja bym brał, głównie ze względu na kulturę i szybkość pracy canonowskiego USM ale.. pewnie nie jestem do końca obiektywny bo mam jakieś dziwne uprzedzenia do nieoryginalnych obiektywów :)
Nie wiem czy to jest jakaś super okazja... Na alledrogo używki po tyle mniej więcej chodzą:
http://www.allegro.pl/search.php?str...&price_to=2000
nowe od 1650,-
Okazja to nie, ot normalna cena "prawie nowej" używki. To szkło, zdaje się, nie jest rynkowym hitem, więc cena używanego leci znacząco w dół. Niemniej ze 30 euro to by można spróbować stargować, tak dla zasady :)
Zrobiłem małe zamieszanie w watku o Sigmie 17-70, jeszcze jedno pytanie i zmykam: czy 17-85 pod względem ostrości na pełnej dziurze będzie mniej ostry niż pozostałe szkła z tematu na tych samych przysłonach(oczywiście muszą być przymknięte)? Pytam tych, którzy widzieli. Wielkie dzięki.
ale teraz to mnie już zdołowaliście myślałem że kupię sobie obiektyw a tu tyle podpowiedzi odnośnie innego.Teraz mi z Canonem wyskoczyliście i już nie wiem co wziąść.Napaliłem się na tą stabilizację w canonie.Za karę macie mi teraz napisać co mam wziąść!!!!
A może lepiej w takim razie ze stałym światłem wziąść?Doradżcie mi coś.W sumie to nigdy nie bawiłem się obiektywem ze stałym światełkiem więc nie wiem z czym to się je.
Stabilizacja nie zatrzyma ci ludzi w kadrze tylko obiekty nieruchome. Jasne swiatlo = krotsze czasy w trudnych warunkach oswietleniowych. Zatrzyma ci ludzi i tlo. Bierz Tamrona 17-50/2.8
W takim razie moze wezmiesz Sigme ze stalym swiatlem 18-50.2.8 EX DC. Roznica cenowa pomiedzy Tamronem zadna (cena olo 1500-1600 zeta).
Roznica pomiedzy 2.8 a 4.5 jest znaczna (1.3 EV) szczegolnie gdy robisz foty w ciemnych miejscach np. koscioly, muzea.
jaskinie i kanały