To może uściśle, strzela się ustawiając palnik pod kątem 45 st. lub na wprost jeżeli obiekt znajduje się w odległości > 4,5 m.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Omni skraca max. zasięg błysku lampy 2,5 raza.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
To może uściśle, strzela się ustawiając palnik pod kątem 45 st. lub na wprost jeżeli obiekt znajduje się w odległości > 4,5 m.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Omni skraca max. zasięg błysku lampy 2,5 raza.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Lumiquest Softbox zmniejsza sile blysku lampy o 1,25 EV (pomiar E-TTL to uwzglednia bez problemu - nie trzeba korygowac sily lampy).Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Z Omni również nie trzeba dokonywać żadnej korekcji - pomiar E-TTL działa bez zarzutu. Trzeba tylko pamiętać o krótszym max. dystansie dla błysku.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja z Omni strzelam większość fotek od momentu jak go zakupiłem - jest OK. Nawet robię mix np. 2 lampy studyjne + 550 EX na aparacie z omni i 420 z błyskiem przez parasol sterowana lampą z aparatu - wszystko do masówek np szkolno przedszkolnych :) Nie chce mi się zabierać wszystkich lamp. P.S. trzeba tylko pamiętać by lampy studyjne pracowały na drugim błysku no i odpowiednio poustawiać :)
Panowie !
Moje pytanie być moze nieco banalne ...lecz zupełnie od niedawana posiadam 300d , (to mój pierwszy cefrowy aparat) prosze powiedzcie mi czemu to cudo nie synchronizuje z innymi fleszami poza 550 ?
Nie chce synchronizować ani z metzem (działającym bez zarzutu z eos5 i 3 ) ani ze starą 380 ? - tez swietnie pracującą z 3 i 5.
Dziwne nieprawdaz ?
Sprecyzuj "synchronizuje" . Jaka synchronizacje chcesz osiagnac ?
Prawidlowy (w miare) pomiar swiatla w trybie E-TTL ?
Nie z wszystkimi Metzami wspolpracuje - poszukaj w instrukcji lampy czy obsluguje E-TTL (300D dziala tylko w E-TTL albo w pelnym trybie manualnym, nie ma TTL , A-TTL itp). Lampe 380 masz z serii EX czy EZ ? EZ nie ma E-TTL i nie bedzie "synchronizowac" sie z 300D a z 3 czy 5 EOSami bez problemu - ale w TTL chyba :roll: .
Niestety, nie synchronizuje w żadnym trybie !!!!!
Po prostu jakby nie było styku na gorącej stopce. Nie ma szans ani przez kostkę z gniazdkiem a w przypadku metza takze przez samą stopkę. Martwica pełna, a po założeniu 550 wszytsko ok ?
Ciekawe , nieprawdaż ?
Zakup nowej lampy to trzeba zarezerwować sobie sporo wolnego czasu i po prostu pstrykać, kombinować i opcje wszelkie ustawiać i wtedy wszysstko samo przyjdzie.
Trening czyni mistrza
Ja osobiście polecam ProMax SoftBox http://www.raysfoto.pl/lumiqest/images/lq_09.gif
Czołem
Czy ktoś stosuje tego Softboxa w fotografii ślubnej ??
I wie, ile on kosztuje ?? (na Raysfoto nie zauważyłem cennika)