Mógłbyś jakiś foty wrzucić z tego szkiełka z troszkę trudniejszych warunków:?: Dzięki z góry.
Ps. Mógłby ktoś pokazać różnice pomiędzy 28 a 24mm??
Wersja do druku
Może ten, dość popularny link, pomoże?
http://www.tamroneurope.com/flc.htm
Aleś wybredny ;-)
Może to cię zadowoli:
Załącznik 2118
a jak bardzo chcesz pomieszczenie, to sobie to nałóż proporcjonalnie na dowolną fotkę :-)
Ja testowałem sobie ostatnio oba obiektywy i doszedłem do wniosku że aż takiej różnicy nie widać między nimi to uznałem że dobrze że sobie nie kupiłem L'ki tylko tego tamrona ;)
Dobry temat - mogliby sie wypowiedziec ci, ktorzy dokonali zamiany (choc temat byl walkowany)
ja mam swinke skarbonke i zbieram- do marca chyba nazbieram
tez mam tamrona a do tej elki przekonuje mnie zakres 105/168@crop i troche szerzej na dole oraz AF
ale niepoweim - chetnie bym pofocil troche tym szklem zanim kupie...
Jak to nie ma różnicy?
Różnica szybkości AF jest bardzo duża tak jak i pewność działania. Przy zdjęciach ze silnym źródłem światła w kadrze Tamron jest słaby. Kontrast i ogólnie „jakość” zdjęcia z canona jest lepsza. Ostrość przy pełnej dziurze to nie wszystko.
Mam i tamrona i canona
No AF i pewność ostrzenia napewno lepsza w Canonie oraz IS fajna sprawa. Co do kontrastu to może troche, chociaż tak tego nie zauważyłem, ale podobno 300d słabo wykorzystuje L'ki.
W każdym razie nie jestem na tyle przekonany po tej krótkiej zabawie z tą L'ką że warto płacić te prawie 2tys więcej, no ale to już oczywiście według własnych priorytetów się powinno ustalać. Do zdjęć które robie (a są to zdjęcia zazwyczaj w dobrych warunkach oświetleniowych) tamron jest na tyle dobry że _ja_ na L'ke nie widze sensu się przesiadać ;)
Niestety ale czas który potrzeba do zmrożenia to napewno nie 1/100s (chyba że zółwia) potocznie przyjmuje się ze minimum 1/500 no powiedzmy z doświadczenia wiem ze przt 1/320 wychodzi w miare ok. W sytuacjach gdy faktycznie chcemy coś zmrozic to niestet światło 2,8 rozłozy na łopatki jakąkolwiek stabilizacje na f:4,0 gdyż zamiast czasu 1/500 dostaniemy 1/250 a to juz do mrożenia napewno się nie nadaje :). Odnośnie drugiej części twojej wypowiedzi to coz zależy od tematu który chcesz fotografować bo jak sąnim zwierząta np. to niestety pech bedzie nieustannym twoim towarzyszem :).
Rasumując ostatnio też borykałem się z tym problemem (wyboru pomiedzy tymi dwoma obiektywami ) i padło na 24-105 4,0 L IS :) tzn chwilowo cały czas zbieram na niego :)
Jeśli chodzi o zwierzątka to żaden z nich się nie nadaje - za krótkie są po prostu8) .