no problemo
Wersja do druku
no problemo
To chyba częsta przypadłość, też kupiłem kiedyś sonnara 135/3.5 w którym się przysłona zacinała. Najpierw wystarczyło gwałtowniej zamknąć i potem powoli otwierać. Potem na mrozie zupełnie przestła się zamykać. Za 50 zł czy może i mniej jeden specjalista mi to naprawił. Wyciekł smar i sklejał listki przysłony po prostu, pewnie można to naprawić samemu.
Witam!
Oczywiście, że można naprawić samemu. Trzeba tylko uważać, aby przy składaniu obiektywu poprawnie obiektyw skalibrować - ustawić odległość opdowiadającą "ostrzeniu na niskonczność".
Pomocny może być np.: ten link
http://www.aprd31.dsl.pipex.com/articles/czj135svc/
u mnie niestety nie działa w żaden sposób też sprawdzałem gwałtownie i nie :)
dzięki za opis ale jakoś nie za bardzo się widze we wszelkieg rodzaju kalibracjach chyba mam za bardzo roztrzęsione ręce i za mało cierpliwości :)
Zobaczymy jesli sprzedawca weźmie spowrotem to po problemie a jeśli nie to się bedę męczył sam w takim razie.
ps: a że to częsta przypadłość to już powoli sie przekonuje bo coraz częściej na ebayu przy aukcjach tego szkła pada pytanie czy przysłona działa.
nie chcialem zakladac nowego watku, tak troche z innej beczki trzy pytanka
1. Jak poznac wersje MC (to ta z czerwonym napisem MC na obiektywie?)
2. Co oznacza napis electric na niektorych ?
3. Adapter MC z potwierdzaniem ostrosci i wiecej zadne czesci nie sa potrzebne(poza body:) tu 30D) zeby używac tego sonnara ??
1. po napisie czerwonym MC
2. ze obiektyw moze pracowac na pelnej dziurze a przymykanie odbywa sie przed ekspozycja. w body EOS nie ma to znaczenia - i tak pracujesz na dziurze roboczej
3. nie bardzo wiem co to jest MC w przypadku adaptera. wielokrotne pokrywanie? lakierem?
mozna uzywac adaptera bez potwierdzenia ostrosci. ludzie tak przez lata robili i sobie radzili. potwierdzenie ostrosci jest dla trabanciarzy, ktorzy maja tunelik zamiast celownika optycznego. w 30D widac co sie fotografuje i daje sie na oko naostrzyc
[QUOTE=tom517;362402]
2. Co oznacza napis electric na niektorych ?
Wersja electric ma wbudowany potencjometr sprzęgnięty z pierścieniem nastaw przysłony. Korzystają z tego światłomierze TTL wbudowane w prakitkach - możliwy jest pomiar światła na pełnym otworze. Do domykania przysłony służy popychacz.
Troche sie przestraszylem, nie wiem za bardzo co to ten popychacz, zamowilem wersje electric z m42, czy domykanie przyslony nie polega na kreceniu pierscieniem na obiektywie ??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
troche pogooglowalem i wychodzi na to ze ten popychacz musi byc docisniety zeby mozna bylo listkami przeslony ruszac i rozumiem ze m42 dociska go i wszystko chodzi ok, mam nadzieje ze sie nie myle
Na obiektywie znajduje się przełącznik auto-manual. Domykanie przysłony popychaczem (do nastawionej pierścieniem wartości) działa w trybie auto. W manualu przysłona działa "normalnie". Są też przejściówki eos-M42 z kołnierzem blokującum popychacz (stosuje się je wtedy, gdy obiektyw posiada popychacz przysłony, a nie ma przełącznika A-M). Dla Ciebie bez znaczenia. Będzie działać.
http://forum.stock-photo.pl