Nie mam ani jednego ani drugiego ale wg mnie nie będzie pasować bo z tego co widziałem 24-70 ma przednią soczewkę wysuniętą a osłona wchodzi dużo głębiej... Licząc crop może nie będzie winiety ale to trzeba sprawdzić łopatologicznie...
Wersja do druku
Nie mam ani jednego ani drugiego ale wg mnie nie będzie pasować bo z tego co widziałem 24-70 ma przednią soczewkę wysuniętą a osłona wchodzi dużo głębiej... Licząc crop może nie będzie winiety ale to trzeba sprawdzić łopatologicznie...
no wlasnie dlatego mi to nie daje spokoju.. winiety nie powinno byc a rezultaty bylyby na pewno lepsze niz z ew-83h z 24-105.. tylko czy to ustrojstwo bedzie pasowac :roll:
wg. strony pasuje ew-83j ale nie widze wielkiej roznicy miedzy nia a ta z kompletu do 24-105 :-?
Tak teoretycznie, to nie powinna pasować. Zaznaczam, że teoretyzuję, ale ta z 24-70 jest liczona na 70mm przy minimalnej długości obiektywu. Jak ją nakręcisz na 24-105, to powinna być winieta, bo ten nie wysuwa mordki w osłonę przy zoomowaniu.
no tak, ale licznona jest na pelna klatke a mnie chodzi o asp-c.. i tu juz ze 105mm robi sie ~170mm..
Tak, ale w zakresie od 24 do 70/1,6 powinna być winieta. 24-70 w czasie zoomowania w stronę 24 wsuwa przednią soczewkę w osłonę, a 24-105 tego nie robi.
zastanawia mnie sposob montowania oslony i to, ze 24-70 ma troche wezsze pole widzenia niz 24-105 przy tych samych 24mm :roll:
jesli 24-70 nie winietuje z oslona na FF to jest szansa, ze tez nie powinien tego robic 24-105 na aqsp-c (uwzgledniajac kwestie wspomnianego wczesniej osadzenia oslony i "ruchliwosci" soczewki wewnatrz oslony).. pytanie na ile to jest realne bo im wiecej o tym mysle tym wiecej sklaniam sie do wersji, ze winieta jednak sie pojawi :-|