Auto REVUENON 135/2.8 + pierścienie
Wersja do druku
Auto REVUENON 135/2.8 + pierścienie
A Tamron tez byl na pierscieniach?
Tamron bez :)
wlasnie snow, to sa mozliwosci czystego tamrona, a jakby to wygladalo na pierscieniach a raczej bardziej na soczewkach? nie bylo by jakis wiekszych dystorsji czy innych efektow na bokach kadru? jak to by wygladalo?
Cichy: dzięki za linki :) Chyba przekonałem się do tego szkła :) Po Nowym Roku zapewne zgłoszę się do Ciebie po ten "słoik" :)
Co do prędkości AF to porównywałem sobie z 17-40 i powiem tak: USM jest świetny, Tamron bardzo dobry, a w gorszym świetle dobry. Trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić i działać z pewnym przewidywaniem akcji :) Podoba mi się to, że obiektyw ten nie ma tendencji do przejazdu przez cały zakres ostrości jak niektóre Sigmy. No i jak już złapie ostrość to się tego trzyma :)
Jak chcecie zobaczyć gówniany napęd AF w akcji to polecam Sony 18-200/3.5-6.3 - będziecie polani ze śmiechu, a ten obiektyw kosztował u nas w Media 2200 pln....Szef myślał, że dostaliśmy uszkodzoną sztukę.... Dźwięk silnika przypomina napęd hydrauliczny wieży czołgowej, jeszcze tylko zamiast trzasku migawki podłożyć jakiś mp3 wystrzału armatniego i symulator czołgu gotowy :) :) :) A przejazd od początku zakresu do nieskończoności spokojnie trwa z 1,5 - 2 sekundy....
Brzmi niezwykle zachęcająco:).
A co do tamrona to bardzo dobry obiektyw. Z AF-em da się żyć. W porównaniu do L-ek jest gorzej jeśli chodzi o kontrast i kolor, ostrość jest na ich poziomie i to od pełnej dziury. Wadą jest też obracający się pierścień ostrości z przodu - trzeba uważać żeby nie trzymać za niego podczas ostrzenia. Nie miałem możliwości wypróbować go z FF ale ci co mogli sobie chwalą - więc to też można uznać za zaletę (po zmianie puszki będzie jak znalazł):). Przy cropie jest wąskawy. Generalnie jak na cropa to trochę dziwny zakres (trochę maławo jest też na długim końcu). Tutaj jednak zakres 24-105 jest dużo bardziej odpowiedni. Ale i tak uważam, że jak za tą cenę świetny kompromis zwłaszcza, że bez większego wpływu na jakość zdjęć, a to przecież najważniejsze. :)