..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
Wersja do druku
..a Ja latam do Vision Expresu i prosze o kąpiel ultradźwiękową, nigdy jeszcze mi nie odmówiono i wciąż mam czyste filtry ;-)
Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam chusteczki Olympusa. Dokładna nazwa to "Lens Cleaning Tissues". Są to chusteczki do czyszczenia optyki (w tym oczywiście filtrów) na sucho. Nie powodują uszkodzenai powłok. Rewelacyjnie usuwają wszelkie zanieczyszczenia oraz nie pozostawiają żadnych pyłków czy innych paprochów. Opakowanie zawiera 100 sztuk o wymiarach 7.5 cm. x 12.5 cm. Koszt 10-15 zł.
Jeżeli chodzi o chusteczki Olympusa to są one niestety dosyć trudno dostępne. Można je nabyć w sieci sklepów FotoJoker, przeważnie na zamówienie (przynajmniej w woj. śląskim).
Bliźniaczym produktem są chusteczki (w zasadzie bibułki) firmy Matin. Skład materiału dokładnie taki sam jak w chusteczkach Olympusa. Wymiary chusteczek Matin-a : 7.7 cm. x 14 cm., ilość w paczce 70 sztuk. Cena ok. 7.00 zł., czyli praktycznie wychodzi na to samo.
Ich dostępność jest lepsza, można je nabyć choćby na stronie : http://www.systembank.pl/?lang=pl , środki czyszczące -> bibułki czyszczące Matin
Chuch plus mikrowłókno,w ciezkich przypadkach Ludwik.Mam dosc duzo szkieł.[Nie ,nie w stopce a w realu]uzywam w wiekszosci filtrow,no i czesto czyszczę.wiem mozna nie,ale lubie czyste szkla [taka przypadłośc].Troche nie rozumiem opinii ze trudno oczyscic polar Hoya itp.Jakis dziwny jestem :idea: :idea: :shock: :oops:
Mam od nich kilka par okularów i nigdy nie wzieli ode mnie złamanego grosza za dodatkowe czyszczenie filtra ale byłem też w Poznańskim VE i pomimo tego że nie znali mnie również raz wykąpali mi filtr i również za free.. Myślę że wystarczy poprosić..
Co do paluchów, Ekstremalne paluchy pewnie nie ale po kąpieli szkło jest przecierane specjalną irchą aż do suchego, (myślę że to dwa nieodzowne elementy czyszczenia ultradźwiękami) i wtedy jest jak ok
Jeżeli chwalisz tego rodzaj sposób czyszczenia filtrów (chodzi o kąpiel ultradźwiękową w VE) i do tego usługa ta jest darmowa to myślę iż warto ją sprawdzić.