Re: Wizyta w serwisie Canona - relacja
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
No i na koniec najlepsze: poprosiłem też standardowo o przeczyszczenie matrycy - facet robił to sprężonym powietrzem...
Szkoda, że nie przyglądnąłeś się dokładnie tej butli :cry: Właśnie wczoraj korzystałem z takiego najbardziej typowego 'sprężonego powietrza do elektroniki' i dopiero wczoraj zauważyłem, że tam wewn. coś chlupocze! Jeśli tak, to nie może być sprężone powietrze. Raczej freon... Hmmm, ciekawe czego używał ten Twój serwisant???
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
No i na koniec najlepsze: poprosiłem też standardowo o przeczyszczenie matrycy - facet robił to sprężonym powietrzem...
Szkoda, że nie przyglądnąłeś się dokładnie tej butli :cry: Właśnie wczoraj korzystałem z takiego najbardziej typowego
'sprężonego powietrza do elektroniki' i dopiero wczoraj zauważyłem, że tam wewn. coś chlupocze! Jeśli tak, to
nie może być sprężone powietrze. Raczej freon... Hmmm, ciekawe czego używał ten Twój serwisant???
Freon? a ja myslalem, ze to juz jest zabronione hmmm ...dziwna rzecz z tym chlupoczacym powietrzem w butli, poniewaz jak sie przechyli butle o jakies 60° to zamiast powietrza wylatuje szron (nie probojcie na rekach! ;) ) latwo sie domyslic co by bylo z matryca gdyby taki szronik na nia polecial :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
]
Freon? a ja myslalem, ze to juz jest zabronione hmmm ...dziwna rzecz z tym chlupoczacym powietrzem w butli, poniewaz jak sie przechyli butle o jakies 60° to zamiast powietrza wylatuje szron
U mnie tak sie nie dzieje; widać mamy inne 'powietrze' :wink:
Pocieszające jest właśnie to, że jedyne co się wyraźnie oziębia to sama butla, a wylatujące 'powietrze' posiada całkiem pokojową temperaturę. Natomiast problem jest innego rodzaju. Jeśli zbliżyć rurkę nasadzaną na zawór butli na pojedyncze milimetry do powierzchni oczyszczanej, to zbiera się na niej płyn, który w mgnieniu oka paruje. Ale jednak płyn :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
...jedyne co się wyraźnie oziębia to sama butla, a wylatujące 'powietrze' posiada całkiem pokojową temperaturę.
:?: :?: :?: Butla ma jakąś specyficzną konstrukcję wewnętrzną? Dwukomorowa? A może rurka wyprowadzająca powietrze jest wystarczająco długa, żeby powietrze się nagrzało?
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Butla ma jakąś specyficzną konstrukcję wewnętrzną? Dwukomorowa? A może rurka wyprowadzająca powietrze jest wystarczająco długa, żeby powietrze się nagrzało?
Raczej to drugie.
Aktualne jednak pozostaje pytanie - jaki to jest gaz???