Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
panowie.. male pytanie... czy robiac zdjecia na analogach wasze zdjecia byly w 100% wasze?
Ja zaczynalem od Canona A100 nie od analoga :P
Stad dazenie by uzyskac jak najczystszy wynik.
Cytat:
da sie bez niego zyc i osiagac rownie dobre efekty z JPEG'a
Tyle ze z JPG to wiecej roboty, albo wcale nie wychodza rownie dobre efekty, tylko zadowalajace autora.
Cytat:
to co ten raw zmieni???? do czego ten raw ma byc? chyba tylko do zabawy z ustawami kolorow....
To zmieni ze jesli algorytmy w aparacie zrobia cos takiego "o... inaczej chcialem zrobic ta fotke, a ten mi tu przebarwil, wyostrzyl/itp - glupi zlom" ;) . Nawet jak najlepiej ustawisz aparat do danego zdjecia to i tak potrafi je zepsuc bo ktores tam ustawienie moze byc jednak nie do konca dopasowane. I to zmieni RAW - jak sie zrobi "shit happens" to latwiej to shit wyczyscic 8) .
Cytat:
juz powiedzialem... moge pokazac wam fotke.. i pozgadujecie.. z rawem czy bez.. chociaz to zbyt proste.. bo 50% szans na prawidlowa odpowiedz ;-)
Nie da sie zgadnac czy z RAW czy nie. Nie po to ten format jest. Jest on po to by wywolac sobie samemu zdjecie a nie by aparat jak Polaroid za ciebie je wywolywal. I JPG i RAW sie raczej obrabia po zrobieniu (tak BTW ciekawe kto uzywa opcji Direct Print tak lansowanej przez Canona w swoich kompaktach :roll: ) - i po takiej obrobce nie widac roznicy czy z RAW czy z JPG... tyle ze bledy aparatu (a przy okazji i bledy fotografa) latwiej poprawic gdy sie zrobilo w RAW.
Nikt nie jest doskonaly (tym bardziej proste zera i jedynki w aparacie) - tobie Czacha widac blizej doskonalosci albo nie zauwazasz bledow aparatu (albo nie chcesz zauwazac) i dlatego uwazasz ze RAW ci niepotrzebny.
OK.. ale to wcale nie powod by na jego uzytkownikow tak najezdzac:
"mysle nad expozycja danej sceny... i robie to z glowa.. a nie na chybil trafil... dlatego nie musze RAW'a uzywac "
sugerujac ze ci ktorzy uzywaja RAW nie potrafia myslec nad ekspozycja - to bylo po prostu niemile i stad sie wziela dyskusja - uzytkownicy RAW, ktorzy nie chca miec "szyby" poczuli sie urazeni twoim oskarzeniem, ze nie umieja myslec. I uwazam ze powinienes to "odszczekac" i przeprosic 8) , skracajac swoje zdanie tylko do np "uwazam ze mi RAW jest niepotrzebny" - a bedzie milej :P
Cytat:
jestes grafikiem uzywasz rawa... nie jestes - olewasz go...
Nie jestem grafikiem a uzywam RAW. I tu sie twoja logika sypie :P .
Cytat:
ale nie mowcie ze to jedyny sluszny system zapisu obrazu bo to smieszne ;-)
Zacytuj gdzie ktorys z nas cos takiego powiedzial ze "MUSICIE uzywac RAW" ? Zarzucasz niesluszne oskarzenia. Ja i JaW wymienilismy tylko zalety RAW i powody jego uzywania w odpowiedzi na twoje obrazliwe stwierdzenie ze niby nie umiemy myslec nad ekspozycja. Wymienilismy to w celu wyeliminowania skrzywionego stereotypu ze RAW sluzy tylko do ratowania skopanej ekspozycji - owszem do tego tez moze sluzyc (tak jak mozna wywolac negatyw z niedosiwetleniem/przeswietleniem) , ale nie sluzy wylacznie do tego.
Btw odmienia sie Viteza nie Vitezia. Z na koncu nie ź 8)
P.S. Uwazam ze naprostowalem kilka watkow (powody uzywania RAW, powody rozpoczecia dyskusji itp) i tym glosem koncze swoje OT 8)