Widzialem co mozna zrobic ze skanu zdjecia 18x21 - z ty skanowaniem małych Mpix to fakt -wielu grafikow tak robi.
Ja robilem 25x35 z g3 (raw -tif/300dpi) i byly nie do poswazenia.
Wersja do druku
Widzialem co mozna zrobic ze skanu zdjecia 18x21 - z ty skanowaniem małych Mpix to fakt -wielu grafikow tak robi.
Ja robilem 25x35 z g3 (raw -tif/300dpi) i byly nie do poswazenia.
robilem odbitki B0 (141cm x 100cm) na lambdzie w profilabie. pompowanie pikseli przez genuine fractals. jakosc zadowalajaca i mnie i klienta.
BTW. Jak powieniem przygotować zdjęcie do wysłania do drukarni (format A2 ca. 40x60cm)? Genuine fractals czy zostawić oryginał?
ja bym fraktalowal!Cytat:
BTW. Jak powieniem przygotować zdjęcie do wysłania do drukarni (format A2 ca. 40x60cm)? Genuine fractals czy zostawić oryginał?
Najlepiej pewnie zrobić to samemu.
Przy czym Genuine fractals sprawdza się faktycznie lepiej niż metoda Kelby’ego.
Nie zaszkodzi też dowiedzieć się jaki materiał preferuje drukarnia.
No jak jest z tym pompowaniem pikseli? Zdecydowałeś jednak, że jest to technicznie uzasadnione?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie wiem jak jest z drukarniami, tam pewnie wszystko zalezy od pracownika, jego wiedzyCytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
i setupu jaki maja, ale na wlasnej drukarce zwiekszenie sztucznie wielkosci pliku a wydrukowanie go jak jest i pozostawienie roboty samej drukarce - praktycznie ten sam rezultat. Poza tym GF to tak beznadziejnie napisany soft, ze chocby rezultat byl nawet lepszy od samego Photoshopa, to i tak go nigdy nie bede uzywal.
Jesli juz musze uprez plik to uzywam samego PS. Porownywanie pod lupa piksli - sorry, ale
nie mam na to czasu. Wole robic zdjecia :D
Troche mi to przypomina fotografowanie linijek i kresek. Sam znam paru takich, co maja sprzet za wiecej niz moj samochod, zdjecia linijek wychodza im super, ale naprawde fajnego dobrego zdjecia jeszcze mi nie pokazali... Za to jak im jakis nowy obiektyw nie zrobi genialnego zdjecia linijki, to go od razu wymieniaja. Tylko po jaka ch@lere, skoro pozniej i tak nie umieja fajnego zdjecia nim zrobic :?
Rozmawiałem ze znajomym fotografem na temat skanowania odbitki i mówił, że to ma sens gdy retuszuje się tą odbitke. podobno mozna osiągnąć bardzo dobre rezultaty.Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Co do mojego przypadku, to po prostu jasne jest, że powiększanie zależy od algorytmu i zastanawiam się jaki wybrać, gdyż moja odbitka będzie raczej spora,,,
[ Dodano: 10-12-04, 20:51 ]
Tzn. nie spodziewam się, że jakąś sztuczką osiągnę "dowolne powiększenie" idealnie ostre, tylko chodzi o stosunkowo dobry efekt a nie pixelozę.
IMHO kluczysz :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Po prostu chce osiągnąć najlepszy rezultat. Powiększanie metoda "na chama" na pewno nie jest najlepsze. Może za to jakiś "bicubic" starczy, a potem trochę poszarpenować?