I nie korci Cię aby spojrzeć na LCD i sprawdzić czy np. nie za ciemno?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Wersja do druku
I nie korci Cię aby spojrzeć na LCD i sprawdzić czy np. nie za ciemno?Cytat:
Cii ;-) Nie, no co jakiś czas spojrzę, ale generalnie jeżeli warunki się specjalnie nie zmieniają (np. słońce nie zacznie nagle świecić z innej strony :mrgreen:), to upewniam się tylko co jakiś czas, że nadal jest dobrze. Trochę tak jak z manual WB w trudnych warunkach...Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Ale samolot leci przez całkiem spory kawałek nieba i warunki się zmieniają... ;) Albo jeden samolot jest czarny, a drugi biały. ;)
No toteż stała jest korekcja ekspozycji, a nie cała ekspozycja :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Eee, czepiasz się ;-)Cytat:
Wiem.Cytat:
Co do stałej korekty, to nie do konca. Samolot może być cały czas oświetlony tak samo (bo leci w tym samym kierunku) i lepiej by pasowała stała ekspozycja. Tzn. o ile chcesz mieć dobrze naświetlony samolot a nie niebo ;)
Btw. właściwie czemu -1? Oglądam swoje foty (o ile mnie pamięć nie myli, to bez korekty) i jest ok. Zdrowy rozum podpowiadałby mi raczej korektę +1 (też zależy, gdzie jest słońce), bo zazwyczaj samolot jest ciemniejszy od nieba, a myślę, że automatyka sporo nieba jednak zahacza.
Akurat jeśli chodzi o EV ja mam zawsze problem "co jest minus a co plus" :) Także właśnie o to mi chodziło, bez wnikania w numerki.Cytat:
No musze przyznac ze kiepski bajer nigdy nie jest dobry. Wymyslaja jakies bzdury zeby ludziom w glowei zamacic.A taka nakladka na ekran LCD to lipa, wstyd sie z takim czyms pokazac, a ile wiecej czasu sie traci na korzystanie z ekranu bo wciaz ja trezba podnosic i nosa sobie mozna przytrzec.
Wiekszej lipy to w akcesoriach fotograficznych nie widzialem
No, bez przesady. Wracając na moment do pamiętnego wątku o oklejaniu, aparat bez "ekraniku" znacznie mniej przyciąga dresów. I pozwala nie rozpraszać się przy robieniu zdjęć :)Cytat:
Zamieszczone przez darpla
Gdyby nie ten wielki napis "Canon" (i śmieszna cena...), to chętnie bym sobie cos takiego sprawił.
Podzielam Wasze Opinie :) :P
IMHO gadżet może być przydatny ale raczej do aparatów pozwalających kadrować na LCD oraz ludzi lubiących kadrować w pozycji ”zombi” Wtedy będzie to dobrą osłoną przed światłem słonecznym.
W przypadku aparatów/ fotografów kadrujących przez wizjer będzie tylko i wyłącznie przeszkadzał (przydać się może tylko do podglądania zdjęć w słonecznie dni ale jak oglądamy zdjęcie zawsze można się obrócić tyłem do słońca lub osłonić ręką wyświetlacz)
Zamiast co chwile otwierać i zamykać ta klapę.
Chyba lepiej 100zł wydać na pivko...