RAW jest skopany, max. efekt jest taki:
Wystawiłem Ci wyciągnięty preview z JPEGa (o, tu: 1536x1024). Lepiej raczej nie będzie.
Wersja do druku
RAW jest skopany, max. efekt jest taki:
Wystawiłem Ci wyciągnięty preview z JPEGa (o, tu: 1536x1024). Lepiej raczej nie będzie.
U mnie FastStone otwiera zaszytego jpega ale nic wiecej - C1, RSP, ACR i DPP wogólne nie chcą otworzyć pliku.
Możliwe:
1. Uszkodzony cluster na karcie - format karty w czytniku z weryfikacją zapis odczyt.
2. Karta wyjęta z apartau PRZED zakończeniem zapisu. Może być microswitch na drzwiczkach od karty, który źle kontaktuje albo coś podobnego.
Jeśli to po 50 zdjęciach to raczej cluster.
EDIT: Coś więcej masz pokopane :) - RAW wysłany mailem (dotarł jakoś) otwiera się w ACR tak jak u muflona a ten z linku wogóle nie chce się otworzyć. Innym i słowy to nie są identyczne pliki :)
Zrób jakieś PEŁNE formatowanie karty w stylu: format j: /fs:FAT /a:16k (pod windows) potem jeszcze nagraj na kartę pliki tak, zeby zapełnić ją do końca i spróbuj odczytać te pliki. Zwykle samo formatowanie powinno wystarczyć do określenie uszkodzonego clustra. Ważne, żeby to było w czytniku. Aparat wykonuje tylko szybkie formatowanie - wymazuje FAT.
To nic nie da. Kontroller na CF'ie sam decyduje czy sektory sa mazane czy nie. Format nie przechodzi przez kontroller na CF'ie - zrob format i nastepnie sprawdz dowolnym "recovery tool" co zostalo. Najlepszy sposob na zniszczenie zawartosci karty to przepisanie jej plikami i wielkosci sektora i zawarosci "0x00".
Niestety mam to samo... :( Opisywałem to tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=12644
witam
a Microsoft RAW viewer jakos sobie poradził
bez problemu zapisał rawa w formacie tif (utworzył plik 5.17Mb)
podobnie plik jpg (1.02 Mb)
mogę podesłać jak komuś się nie chce instalowac :-o
Ale to jest tif zrobiony z zaszytego jpega . To samo zrobił Muflon - wyciagnął zaszytego jpega .
U góry na pasku masz napisane co to jest . W tym przypadku miałes zapewne (Preview) , jeżeli zmienisz jakosc na Highest to przekonasz się że ten raw jest uszkodzony .
faktycznie, odwaliłem lipe :oops: , zmieniłem tak jak napisales i dopiero wtedy wyświetlił się Raw, uszkodzony Raw
I co? wyjasnila sie przyczyna? U mnie tez sie to zdarza.. W 20 D.. Sam sie zastanawialem juz czy oddac karte do gwarancji czy moze aparat czy fotobank... problem w tym ze nie pojawia sie to zawsze.. Czasem wszystkie fotki na karcie sa dobre a czasem 20% jest zwalonych...
wybieram sie do serwisu.. ale wolalem jeszcze zapytac czy sytuacja sie wyjasnila.. heh.. a szczerze to nie moge znalezc gwarancji i mam nadzieje ze to nie aparat jest temu winny :)
Witam
Mam podobny problem po awarii hdd odzyskane pliki raw są uszkodzone, lecz 97% zawarte w RAWach jpg,i są prawidłowe i tu moje pytanie.
Czy istnieje możliwość wsadowego wyciągnięcia jpg,ów z RAWów ????
z góry wielkie dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
Oczywiście - exiftool:
exiftool -b -PreviewImage img_0632.cr2 > pli.jpg
Dodać pętle i wszystko.