Odp: #24 Pentacon 30mm 1:3,5 kontra FulFrejm
Moge wiedziec czym rozni sie ten obietyw od 29/2.8 (oprocz gorszego swiatla i 1mm)?
Jest jakos lepszy optycznie czy cos? Bo mi obrazek z mojego 29mm sie bardzo podoba i jest to jedno z moich najczesciej uzywanych szkiel (haha mam az 4 :D)
Ps. Przepraszam za brak polskich znakow ( chyba sterowniki od klawiatury)
O żesz, ale odkopaliście starocia :) Pamiętam że ta 30tka była mocno średnia na 3,5. Mocna koma, ale może to kwestia egzemplarza.
No właśnie, czym się rózni bo ja także mam p29/2.8? :)
@Siudym mam przejściówkę z potwierdzeniem, żaden m42(135/2.8 58/2 29/2.8) nie wadzi. Ale potwierdzenie to po prostu naklejony chip na zwykłą przejściówkę.
Fakt faktem że nieskończoności nigdy nie uświadczyłem..
Cytat:
Zamieszczone przez
Bagnet007
O żesz, ale odkopaliście starocia :) Pamiętam że ta 30tka była mocno średnia na 3,5. Mocna koma, ale może to kwestia egzemplarza.
To chyba nie kwestia egzemplarza. Mój był po prostu ogólnie kiepski: niski kontrast, marne rogi, wypłowiałe kolory.Pogoniłem go za jakieś grosze.
Pentacon 30/3.5 był zauważalnie gorszy od 29/2.8 - i tańszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To chyba nie kwestia egzemplarza. Mój był po prostu ogólnie kiepski: niski kontrast, marne rogi, wypłowiałe kolory.Pogoniłem go za jakieś grosze.
Pentacon 30/3.5 był zauważalnie gorszy od 29/2.8 - i tańszy.
Fakt faktem - średni jest, jednak to nie przeszkadza w robieniu zdjęć, chyba że jest wymagane od nich aby były brzytwiasto ostre.
Oba zrobione tytułowym obiektywem. Aż się łezka w oku kręci jak oglądam stare zdjęcia :) Chyba znów kupię aparat, oczywiście kliszak :)