To może być dobre rozwiązanie.Cytat:
problem jest z pompką od materaca taki, że licho wie co tam sie po 20 latach używania się zalęgło
Dodatkowo może działać jako ogranicznik zbyt intensywnych podmuchów.
Wersja do druku
To może być dobre rozwiązanie.Cytat:
problem jest z pompką od materaca taki, że licho wie co tam sie po 20 latach używania się zalęgło
Dodatkowo może działać jako ogranicznik zbyt intensywnych podmuchów.
obawiam się, że podmuch powinien być dość silny, aczkolwiek bardzo wąski, tak chyba byłby efektywniejszyCytat:
Zamieszczone przez maku
Zgadza się.
Ale tylko do pewnych granic. Zbyt mocny podmuch spowoduje rozsianie brudu po całej komorze (matówka itd.). Sam się tak kiedyś załatwiłem i sporo trudu kosztowało mnie rozwiązanie problemu.
Widziałem kiedyś w sieci (ale gdzie nie pytaj, bo nie pamiętam) taki subminiaturowy odkurzacz z zasilaniem bateryjnym oczywiście.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Może on byłby dobry?
tam bateryjkowy, ja zaraz zapodam tego budasa pod mój samochodowy [220V, 780W]Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
i zobaczymy ile paprochów zostanie :mrgreen:
[ Dodano: 26 Listopad 2004 ]
ja zacznę od odkurzania, mam przystawkę do sprzętu komputerowego i ją wykorzystamCytat:
Zamieszczone przez maku
potem ewentualnie będe dmuchał...
a matówka to już mnie go szału doprowadza, jest tak głęboko, że trudno ją oczyścić
Fakt, dziury sie pojawiaja jak krasnale wyjedza grzyby. Trzeba krasnale namowic, zeby grzybow nie wykrecaly, tylko scinaly na poziomie matrycy. :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
TYLKO I WYLACZNIE SENSOR SWABY !!! wielkosc szerokosc jest idealnie dostosowana do rozmiarow matrycy... a ten płyn do optyki -Eclipse -Swietna sprawa! Jak sie kupuje sam plyn to do tego płynu dorzucaja 10szt pec padow...
Tytus, nie bawsię w takie zakurzacze, kup sobie spray ze sprężonym powietrzem. Znajdziesz go w skepach z podzespołami elektronicznymi (albo jakiś hurtowniach zaopatrzenia warsztatów).Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Nie stosowałem tego powietrza do optyki, więc nie jestem pewien czy zawiera jakieś śladowe ilości jakiegoś oleju czy coś, trzeba by sprawdzić, ale na 99% jest czystsze niż jakaś grucha.
Strumień dość silny i wąski gwarantowany!!!!
Tytus w żadnym, absolutnie żadnym wypadku tego nie rób.
Jeżeli już sprężone powietrze to tylko i wyłącznie specjalne powietrze do optyki.
A i z tym bym był ostrożny.
Był już na forum kiedyś post kogoś kto załatwił sobie w ten sposób matrycę (plamy, osady).
Nie wiem tylko czy udało mu się jakoś rozwiązać ten problem.
Tak czy inaczej sprężone pow. to poważne ryzyko.
A grucha?Cytat:
Zamieszczone przez maku
wczoraj w przypływie desperacji najpierw matrycę odkurzyłem, potem przedmuchalem końcem wydechu odkurzacza, a na koniec potraktowałem jeszcze raz ulepszonym domowym swabsem z eclipse
moje doświadczenia wskazują, że najlepiej doczyszczenia matrycy nadaje się chyba firmowy sensor swabs
domowe swabsy oklejone pecpadem są średnio efektywne, wiele mi zajęło znaleźienie odpowiedniej końcówki, im cieńsza i elastyczna, ale sztywna jednocześnie tym lepiej
kilka paprochów mam jednak dalej, mimo wylania sporej ilości methanolu i przecierania wielokrotnego, kilka po prostu nie chce zejść
póki co olewam sprawę, pecpady i eclipse wykorzystam do czyszczenia soczewek a matryce ma gdzieś
P.S.
matryca jest dość trwała, przecierałem ją dość intensywnie i chyba nie ucierpiała na tym ;)