a w czym sigma 18-50 3.5-5.6 jest lepsza od KITa?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
a w czym sigma 18-50 3.5-5.6 jest lepsza od KITa?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Za 100$ wylecze Cie z tej przypadlosci - przyjedz do mnie, zabiore Cie na sesje z modelka, zrobimy kilka fotek jakims 18-125 czy innym KIT-em, a potem stałkami 20mm, 50mm, 100mm... i sobie porownasz. Z przeznaczonych na szko 600$ zostanie Ci jeszcze 500$, za ktore kupisz sobie porzadny zestaw jasnych szkieł i bedziesz zadowolony z jakosci, szybkosci, GO i plastyki obrazu, bedziesz z przyjemnoscia zmieniac szkiełka wiedzac, ze to sie w efekcie oplaci.Cytat:
Zamieszczone przez latet
PS: a te 100$ przeznaczymy na piwko po sesji :) 8)
Optycznie wg mnie bardzo porownywalne. Ale jakosc wykonania o wiele lepsza w Sigmie. Ciezka, metalowy bagnet, solidna, przyjemniejsza., poza tym pasuje do wszystkich dSLR z cropem 1.6 Canona, a kit tylko do EF-S (bez pilowania).Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Oczywiscie nic dziwnego... 300D ma byc lekki to i kit do niego lekki, a Sigma ma pasowac i do kita i do ciezaru D60/10D itp 8)
no to ja wolę KITa bo, jak jakość ta sama, ciężar mniejszy, wewnętrznego focusowania Sigma nie ma, to jak mówi Dosia... ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No, i jest dokładnie tak jak ten Pan mówi 8)Cytat:
17-85 nie jest zly... tak jak kitowiec nie jest zly. Tylko cena tego 17-85 jest nieco zla jak na szklo o jakosci kitowca (porownaj sobie ceny)... doplacac 500$ tylko za USM, IS i EF-S (ktory nazwalbym wada) ?
latet, nie badź chłopie uparty i posłuchaj co ci dobrzy koledzy radzą. Uparłeś się żeby wydać 600$ to zrób to tak jak JaW radzi - bedziesz miał dobre szkła i pobędziesz sobie chwilę z fajnymi laskami. Jak odpalisz JaW jeszcze 100$ to może cię nawet zaanonsuje jako wizażystę/masażystę :wink: :mrgreen: (a modelki to JaW ma akurat fajne :D )Cytat:
Za 100$ wylecze Cie z tej przypadlosci - przyjedz do mnie, zabiore Cie na sesje z modelka, zrobimy kilka fotek jakims 18-125 czy innym KIT-em, a potem stałkami 20mm, 50mm, 100mm... i sobie porownasz. Z przeznaczonych na szko 600$ zostanie Ci jeszcze 500$, za ktore kupisz sobie porzadny zestaw jasnych szkieł i bedziesz zadowolony z jakosci, szybkosci, GO i plastyki obrazu, bedziesz z przyjemnoscia zmieniac szkiełka wiedzac, ze to sie w efekcie oplaci.
PS: a te 100$ przeznaczymy na piwko po sesji
Ech, wy to tylko o kasie i o ****ch :lol:
Nigdy nie robilem w zadnym studio, ani zadnych modelek i nie zanosi sie, abym robił. Owszem, w takich warunkach można sobie zmieniać szkiełka, spoko. Nie gardzę stałkami - mam już nawet 55mm f/1.8, a moze w przyszlosci jakąś szerszą kupię, do zabawy w domu bez flesza.
Natomiast do zmiany szkieł w miejscach publicznych, pod gołym niebem, w tłoku, w pośpiechu, to ja nie mam ani trzeciej ręki, ani nerwów, ani ochoty.
I przestańcie juz o tej kasie pisać. Kupuję go w USA i zawsze moge go potem sprzedać w Polsce nie tracąc za wiele. Stać mnie na tą przygodę :mrgreen: A testow narobie duzo, bo to lubie, to sobie inni popatrza i skorzystają może :wink:
Dziś testowalem po raz pierwszy obiektyw z IS (Canon 28-135). Jestem zachwycony skutecznoscia stabilizatora i to mnie jeszcze bardziej przekonuje, aby kupić Canona 17-85 zamiast Sigmy 18-125.
Zakładając, że ich jakość optyczna jest zbliżona - sądzę, że dzieki IS bede mial duzo wiecej fajnych zdjec bez flesza. Bardzo czesto fotografuje w slabym swietle sztucznym - dopakajac lub nie dopalajac lampa. Do tej pory raczej nie schodzilem z czasami naswietlania z reki ponizej liczby sekund odpowiadajacej odwrotnosci ogniskowej. Dzieki IS bede robic na czasach 4x dluzszych.
No to jaki obiektyw polecacie komus kto na pierwszym miejscu stawia wygodę szerokiego zakresu, a na drugim mozliwosc robienia w slabym swietle z reki? 8)
Pytanie oczywiscie retoryczne.
P.S.
JaW, w Rzeszowie bywam często, więc moze jednak skorzystam :)
latet
Kasa jak kasa, ale piekne kobiety sa chyba najwazniejsze w zyciu faceta... :8Cytat:
Zamieszczone przez latet
Twoj pierwszy post powinien wobec tego zadawac inne pytanie: nie zalezy mi na kasie, jestem wygodny i leniwy, mam ochote pobawic sie jakims spacer-zoomem, co polecacie?Cytat:
Zamieszczone przez latet
Zapomniales dodac: jakosc zdjec niewazna ;)Cytat:
Zamieszczone przez latet
Pisz na PW, jakby co - moze byc ciekawie :-)Cytat:
Zamieszczone przez latet
Och, no juz naprawde przesadzasz!Cytat:
Zamieszczone przez JaW
Pewnie, że nie zrobię nim takich makro jak twoje, ani takich modelek w studio. Ale ja sie takimi rzeczami nie zajmuje. Chodze za to na jakies durne i nudne konferencje, gdzie siedzi czterech smutnych panow za stolem, a ja im robie 1 ogolne zdjecie i bynajmniej nie do powiekszen 20x30. Za to klopot w tym, ze nigdy wczesniej nie wiem, czy bede siedzial w 1 rzedzie przed nimi, czy stal gdzies z tylu. A latac po sali nie moge, bo to nie teogo typu spotkania, gdzie jest to mozliwe.
Do tego troche widoczkow raz na jakis czas, troche kota, troche rodziny.
latet
Tak to prawda, i w zasadzie to jesteśmy z tego dumni :!: :mrgreen:Cytat:
Ech, wy to tylko o kasie i o ****ch
latet, mieszasz pojęcia i fakty 28-135 IS ma się nijak do 17-85 IS. 28-135 jest najlepszym non-L zoomem Canona i nie znajdziesz na tym forum nikogo, kto by Ci go odradzał. 17-85 IS łączą z 28-135 IS 3 rzeczy:Cytat:
Dziś testowalem po raz pierwszy obiektyw z IS (Canon 28-135). Jestem zachwycony skutecznoscia stabilizatora i to mnie jeszcze bardziej przekonuje, aby kupić Canona 17-85 zamiast Sigmy 18-125.
1. producent
2. IS
3. USM
A różni je oprócz zakresu ogniskowych jedna podstawowa rzecz - JAKOŚĆ OPTYCZNA :!:
Jeśli masz już kita i chcesz mieć USM za rozsądne pieniądze to masz do wyboru 3 Canony 28-135, 28-105 i 24-85 - w tej właśnie kolejności jeśli chodzi o jakość optyczną.
latet, pamietaj również że IS jest protezą statywu, a nie jasności obiektywu. To powoduje, że ciemne obiektywy nadają się do focenia ruchu (sport, reporterka itd) tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, a uwierz mi że w naszej strefie klimatycznej to dość poważne ograniczenie móć robić ostre zdjęcia od f8 (a tak będziesz miał w tym 17-85). Dla porównania Tamron 28-75 daje Ci b.dobrą jakość od f4. Jeśli chcesz koniecznie mieć na dole 17 to kup 17-40/4L - z cropem to się robi bardzo użyteczny spacer zoom.
Arkan
Oj oj... ja bym radzil uwazac z tym "nikogo" .Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Ja odradzam 28-135 IS USM, ale... zalezy do czego!
Jesli ktos przez dluzszy czas nie zamierza zmieniac obiektywow, jesli komus kitowiec od 300D starcza jako szeroki kat, jesli ktos nie potrzebuje i/lub nie zamierza miec teleobiektywu to owszem - 28-135 jest najlepszym wyborem na szklo uniwersalne, szczegolnie w polaczeniu z kitem 18-55 lub Sigma 18-50 3.5-5.6. Ale... to bylo do czasu zanim pojawila sie Sigma 18-125 ktora jest jeszcze lepszym, bardziej uniwersalnym szklem.
A jesli jednak ktos zamierza miec teleobiektyw i jakis lepszy szeroki kat to zdecydowanie zamiast 28-135 polecalem i bede polecal Tamrona 28-75 2.8 . Wiele razy udowodniano ze IS jest przydatny w pewnych sytuacjach, ale jasnosc obiektywu jest jeszcze bardziej przydatna w jeszcze wiekszej ilosci pewnych sytuacji. Jedyna wyjatkowa sytuacja to gdy chcemy miec i stabilizacje i duza GO, ale wtedy i tak zazwyczaj uzywa sie statywu bo IS nie poradzi na czasy rzedu pol sekundy i dluzej :roll: .
Dlatego... z powyzszych powodow i dylematow szkielnych - mozesz mnie zaliczyc do osob ktore w przypadku niektorych zapotrzebowan pytajacych ODRADZA ten obiektyw 28-135.
Aha... najlepszym non-L zoomem Canona jest 70-210 3.5-4.5 USM a nie 28-135 :P i tuz za tymi dwoma plasuja sie jeszcze 28-105 i 100-300.