Za 600 złoty można kupić niewiele. więc nie dziadujmy.Cytat:
A za roznice w cenie juz dawno sporo akcesoriow/obiektywow podokupywalem o wiele bardziej na dana chwile przydatnych
Wersja do druku
Za 600 złoty można kupić niewiele. więc nie dziadujmy.Cytat:
A za roznice w cenie juz dawno sporo akcesoriow/obiektywow podokupywalem o wiele bardziej na dana chwile przydatnych
Napisalem ci powyzej. Mozesz kupic uzywanego Soligora Macro , uzywanego 70-210 (no, moze za 800), nowego 50 1.8 . Nie nazwalbym zadnego z tych obiektywow "niewiele", a na pewno wiecej mozliwosci tworczego fotografowania daja niz lampa 550EX a 420EX - oczywiscie w zaleznosci od potrzeb.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
pyt. czy 420 ex tez pokazuje odleglosc skutecznego blysku?
Jedyny 'wyswietlacz' jaki ma 420EX to nastaw ogniskowej.Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Vitez,no i widzisz to jest jeden plus dla 550ex a znalazlo by sie jeszcze kilka!Cytat:
Jedyny 'wyswietlacz' jaki ma 420EX to nastaw ogniskowej.
Zalezy jak dla kogo... ja nie mam pojecia po co mi potrzebny wyswietlacz odleglosci skutecznego blysku?Cytat:
Po pierwsze - 90% moich zdjec z lampa to z odleglosci <5m .
Po drugie - umiem to sobie wyliczyc 8)
nie zawsze jest czas na wyliczenia - uwiez albo nie!, jesli by tak bylo 90% reporterow uzywalo by wlasnie nie 550 a innych lamp - a zostala jednak okrzyknieta profesjonalnym reporterskim fleszem, nie liczac metza!
No wlasnie... spokojnie mozna zalozyc ze lampa, czy to 420EX czy to 550EX wystarcza na ok 20 metrow. I naprawde baaaardzo rzadko robi sie zdjecia z lampa z wiekszej odleglosci.Cytat:
Nie zaprzeczam ze to profesjonalna lampa, uzywana przez 90% zawodowych reporterow itp... ale ja profesjonalista nie jestem i tylko dalem argument dlaczego akurat mi miernik zasiegu lampy nie jest potrzebny :) .
Naucz sie w koncu w spokoju przyjmowac cudze, subiektywne zdanie - ja tu wcale nie podalem zadnego argumentu "cos jest lepsze od czegos" , wcale nie zaczynam dyskusji... podalem tylko dlaczego ta funkcja jest _MI_ niepotrzebna... a ty koniecznie na to musisz wyszukiwac kontrargumentow? Po co? Jak te twoje argumenty i tak nie zmienia faktu ze _MI_ , tak jak podalem, nadal ta funkcja nie bedzie potrzebna...
Po prostu niezrozumiale odbierasz niektore wiadomosci i niepotrzebnie sie wysilasz wynajdujac kontrargumenty tam gdzie one nie sa potrzebne.
W skrocie : smierdzisz alienem :twisted: (no offense) czyli niepotrzebnie przedluzasz dyskusje z czyjegos subiektywnego zdania na sile tworzac pseudoargument, ktorym tak naprawde nie jest.
a o czym my piszemy ta lampa nie ma byc dla ciebie dylko dla osoby ktora proboje sie dowiedziec o niej (seri ex)jakis konkretnych zeczy, sam atakujesz ze jestes posiadaczem 420stki ale nie wszyscy musza kupowac to co ty - to wlasnie osoba zakladajaca temat zdecyduje co w koncu wybierze a my powinnismy jej raczej w tym pomoc a nie ja zniechecac
- uzywasz 420 ok spoko masz na jej temet swoje zdanie, ale nie stwierdzaj ze innej osobie funkcje lepszego modelu szie nie przysluza
PROROKIEM NIE JESTES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! :twisted:
a teks t "smierdzisz alienem" - zajezdza mi chudym okularnikiem wysiadyjacym 16h przed kompem! :P :P :P :P :P :P
No tak, ale można mieć lampę 550Ex i kilka obiektywów. To kwestja kasy. Używanego sprzętu nie uznaję (używanych samochodów też nie) . Ma byc nowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cytat:
Napisalem ci powyzej. Mozesz kupic uzywanego Soligora Macro , uzywanego 70-210 (no, moze za 800), nowego 50 1.8 . Nie nazwalbym zadnego z tych obiektywow "niewiele", a na pewno wiecej mozliwosci tworczego fotografowania daja niz lampa 550EX a 420EX - oczywiscie w zaleznosci od potrzeb.