A czy ja powiedzialem ze tak nie jest ?, ogolnie zgadzam sie z Toba ale pytajacy chcial zooma to mu napisalem czym moze sie zainteresowac :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Wersja do druku
A czy ja powiedzialem ze tak nie jest ?, ogolnie zgadzam sie z Toba ale pytajacy chcial zooma to mu napisalem czym moze sie zainteresowac :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
No dobrze, fajna panna, ale do porównania możliwości obiektywów powinieneś miec ten sam kadr z drugiego obiektywu.Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Moim zdaniem widać po murku, że GO mogłaby byc mniejsza, co mógłbyś osiągnąć 85-ką, modelka by na tym nic nie straciła, a wtedy zniknałby ten śmietnik za nią. A może nawet przy 4.0 85-ka mogłaby go ładniej pokazać.
Jak sie nie ma co się lubi ... ;)Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Miałem pod ręką jeszcze 50mm (pożyczony od DoMiNiQuE - jeszcze raz wielkie dzięki) ale jakoś do tego ujęcia mi nie pasowała.
Porównania nie robiłem bo to była sesja a nie testy szkieł ;)
dołaczając sie do rozmowy powiem tylko ze ja stawiam zdecydowanie 85/1,8 no chyba ze masz wolne 7 000zl to L II
Zgadza się. Tylko pytajnik pytał o 20D i portrety. Do tego lepiej jednak zamontować portretową stałkę. Choćby Jupitera-9 :)Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Edit:
Hm... Ja całkiem niedawno po raz pierwszy robiłem to z dziewczyną ;) I jakoś nie uznałem za niestosowne przestrzelić wszystkie posiadane przy sobie szkła, potencjalnie nadające się do tego celu. :) Oczywiście, wyszło że najlepiej sprawił się Jupiter.Cytat:
Porównania nie robiłem bo to była sesja a nie testy szkieł ;)
Po zastanowieniu, odnoszę wrażenie, że te wszystkie nasze sugestie trafiają jak kulą w płot. Tak naprawdę Voyageur chyba nie do końca wie, o czym mówi: chciałby mieć jeden uniwersalny zoom o jeszcze większej rozpiętości ogniskowych niż w swoim R1, stosunkowo tani, ostrość jak "żyleta" i jeszcze na dodatek, żeby nadawał się do portretów. Nasuwa się porównanie: "Takie rzeczy to tylko ..".Cytat:
Zamieszczone przez VOYAGEUR
Skoro Voyageur chce mieć tylko jeden obiektyw, to nasuwa się zasadnicze pytanie: czy lustrzanka jest mu w ogóle potrzebna? Jeśli tak, to powinien dość mocno zrewidować swoje założenia i np. zafundować sobie Tamrona 28-75, który od biedy do portretów może też być wykorzystywany. Albo kupić jakąś Sigmę 18-125 plus ef 50/1,8 do portretów. Inaczej chyba się nie da.
Robert
od "biedy" tamron też się na da ;)
Ale ja i tak ciułam na 85tkę :lol:
... ale dlatego że tamrona już mam
Ale akurat powyższe zdjęcie można zrobić multum obiektywów bo nie ma na nim zadnego tła - a autorowi wątku chodzi (nawet jesli o tym nie wie) o jakość bokehu.
Jeśli o to chodzi to z manualnych które posiadam bardzo ładny ma Pentacon 135mm 2.8 - kosztuje 100zł ..
50mm też się nada - ale z 1.8 ostrożnie - 50mm wymusza zeby podejść bliżej modelki jeśli chcesz zrobić portret twarzy - a z drugiej strony 1.8 robi tak małą głębie ostrości że trafiając w nos - oczy będą już nieostre. Trzeba zejść do 5.6 - bokeh nie ucierpi na tym ogromnie. Z trzeciej strony ( ;) ) - to szkło za 350zł - wydatek nie powalający na ziemię a zawsze się przyda.